Egészség

Menstruációs szegénység: több ezer magyar diáklány kap ingyen betétet

A Magyar Vöröskereszt ősszel 4350 fiatal lánynak ad ingyen intimhigiéniás termékeket.

Ha valaki szegény, és ételt is alig tud venni, akkor az alapvető intim higiéniára sincs pénze, nem engedheti meg magának a betétet vagy a tampont.

Becslések szerint a menstruációs szegénység 1,2 milliárd nőt érint a Földön, és nem csak a fejlődő országokban. Az Egyesült Királyságban minden 10. lány érintett, 138 ezer kamaszlány hiányzott már amiatt, hogy nem volt pénze betétre.

A Hvg.hu most arról ír, hogy a Magyar Vöröskereszt ősszel 4350 diáklánynak ad több csomagnyi ingyen betétet és felvilágosító kiadványt. Korábban már 36 ezer csomag intimbetétet osztottak szét abból a készletből, amelyet a 2015-ös menekültválság alatt vásároltak, de megmaradt.

Emellett tavaly ősszel a Vöröskereszt egy kísérleti projektet is elindított, hogy segítsenek a menstruációs szegénységben szenvedőknek. Két Békés megyei járásban fél évre elegendő intimbetétet kaptak a felső tagozatos és középiskolás lányok, valamint felvilágosító órákat is tartottak nekik.

Azt nem tudni pontosan, Magyarország hány nőt érinthet a menstruációs szegénység. A szakemberek szerint egyáltalán nem olyan ritka, és nem csak a szegényebb országrészekben probléma, Budapestről is kaptak jelzéseket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top