Egészség

Külföldről hozzák be a hiányzó babainjekciót

Összesen tízezer doboznyi K-vitamin-készítmény behozatalát engedélyezte az OGYÉI.

Ahogy délelőtt megírtuk, országszerte hiánycikk egy fontos, újszülötteknek beadandó injekció, a Konakion, amely a véralvadásban fontos szerepet játszó K-vitamin egy szintetikus változatát tartalmazza.

A szert az újszülötteknek néhány órán belül beadják, de a későbbiekben is fontos, hogy hozzájussanak a Konakionhoz, ezt a szülők otthon, szájon át is beadható oltóanyag formájában adagolhatják.

Az injekcióból azonban május eleje óta készlethiány van az országban. Az Index ma délután úgy értesült, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet ötezer-ötezer doboz K-vitamin behozatalát engedélyezte gyerekek és felnőttek számára. Az OGYÉI információi szerint egyébként a felnőtteknek szánt változatból havonta 4000, a gyerekeknél alkalmazott verzióból havonta 8000 doboz fogy.

Képünk illusztráció (Fotó: iStockphoto)

Az Index értesülései szerint a hiány oka gyártási problémákból adódik, jelenleg azonban más K-vitamin-injekció nincs törzskönyvezve Magyarországon, ezért kell külföldről pótolni a készletet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top