Egészség

5 érv, hogy gyakrabban egyél gombát

Lehet, hogy mi nem szeretjük az esős időjárást, de a gombák viszont nagyon is elemükben vannak ilyenkor. Legtöbben szeretjük a gombából készült, ínycsiklandó ételeket, de nem igazán vagyunk vele tisztában, hogy milyen előnyökkel is jár a gombafogyasztás.

Egyes kultúrákban a gombákat igazi csodatevőként tarják számon, és nem is tévednek olyan nagyot. A gombák ugyanis magas vitamin-, antioxidáns- és rosttartalmuknak köszönhetően nagyon kedvező hatással vannak szervezetünkre. Ráadásul hihetetlenül feldobják ételeinket, legyen szó akár egy rizottóról, sült vadhúsról vagy pástétomról.

A gomba zöldség?

Nehezen veszi be az agyunk, hogy a gombák rendszertanilag akkor hová is tartoznak. Egy biztos: tuti nem zöldségek. Nekik ugyanis a növekedéshez nincs szükségük napfényre, csakis nedvességre. A legutóbbi besorolás szerint egy teljesen külön csoportot alkotnak a növényektől és az állatoktól is. A fehértől a barnáig, a rókagombától a vargányáig nagyon sokféle fajtája létezik, ráadásul mindegyik ehető gombával kitűnő ételeket tudunk elkészíteni. A gomba:

  • 92%-a víz,
  • zsírtartalma: NULLA,
  • magas vitamin- és ásványianyag-tartalma van.

1. Fogyókúrában kiváló: ha szeretnénk csökkenteni a kalóriabevitelt, mégpedig úgy, hogy ne kelljen egész nap éhezni, akkor a gomba lesz a megoldás. Hihetetlenül alacsony kalóriatartalmával (kb. 100 g/40 kalória) támogatja a fogyást, ráadásul kitűnő energiaforrás is. Elkészítésekor azonban ne vigyük túlzásba a vaj és az olaj használatát!

2. Szelénforrás: a fogyókúra mellett a bőrápolásban is nagy hasznát vehetjük a gombának. Ezt pedig magas szeléntartalmának köszönhetjük. A szelén ugyanis segít megőrizni bőrünk, hajunk és körmeink egészségét.

3. Gyerekvállalásban: ha tervben van a baba, készítsünk párunknak gyakrabban gombás ételt. A gomba ugyanis szuper cinkforrás is, ami javítja a sperma minőségét. De folsavtartalma is jelentős, emiatt pedig a már a várandósság időszakában lévő kismamáknak ajánlott.

4. Erősíti az immunrendszert: bármilyen évszakban nagy hasznát vesszük egy természetes immunerősítőnek. Ilyenek a gombák is, béta-glükán- és D-vitamin-tartalmuknak hála.

5. Energiaforrás: ha enerváltak és gyakran fáradtak vagyunk, nem kell mást tenni, mint gombát enni. A gomba ugyanis az összes B-vitamin-fajtát tartalmazza, melyek elengedhetetlenek szervezetünk energiatermelése szempontjából.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top