A zöldségek közül is kifejezetten jó hatással vannak egészségünkre a sötét zöld színű növények, mint a spenót, a kelkáposzta, a zöldbab vagy a brokkoli. Ezek ugyanis olyan létfontosságú ásványi anyagokat, vitaminokat és nyomelemeket tartalmaznak nagy mennyiségben, mint a folsav, a K-vitamin, a vas, a klorofill, a kálium és a szulforafán.
A brokkoli csodája
A brokkoli amellett, hogy istenien finom tud lenni, ha jól készítik el, kifejezetten kedvező hatással van egészségünkre és hatékonyan vethető be a daganatos megbetegedésekkel szemben, hála szulforafántartalmának. Vizsgálatok bizonyították, hogy a szulforán gátolja azon enzimek termelődését a szervezetünkben, melyek beindítják, egyes hormonfüggő ráktípusok elburjánzását. Ráadásul a már meglévő rákos sejteket is célzottan pusztítja, mindenféle káros mellékhatás nélkül.
Hőkezeljük?
A legjobb persze nyersen, hiszen így őrzi meg leginkább az összes jótékony hatását, és sokan vannak, akik kedvelik is mindenféle hőkezelés nélkül, persze sokkal finomabb brokkolilevesnek vagy rakott brokkolinak elkészítve. A lényeg, hogy minél rövidebb ideig tegyük ki hőhatásnak, amit nem is nehéz végrehajtani, hiszen a brokkoli pár perc főzés, párolás vagy sütés után máris fogyasztható.