Egészség

5 vitamin és ásványi anyag, amit NEM kellene szedned

Vannak olyan vitaminok és ásványi anyagok, amiket nem kellene szednünk. De melyek ezek?

Mindenhol azt halljuk, hogy szedjünk vitaminokat, hogy egészségesek legyünk, de azt már nem mondják el, hogy vannak bizonyos vitaminok és ásványi anyagok, amiket nem kellene szednünk.

Kalcium
Évek óta szedik a nők, hogy megelőzzék a csontritkulást vagy erősítsék a csontjaikat. Pedig a táplálékkiegészítők formájában szedett kalcium a tudósok szerint nem tud beépülni rendesen a csontokba, viszont az ereket és artériákat elmeszesítheti.

E-vitamin
Szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére az orvosok E-vitamint ajánlanak, napi 22 nemzetközi egység mennyiségben, viszont ha ennél többet szedünk, az növeli a rák kialakulásának esélyét (férfiaknál ez a mennyiség napi 400 NE-nél jelentkezett).

Jód
Jódot csak orvosi felügyelet mellett szabad szedni, mert a jód befolyásolja a pajzsmirigy működését.

5 vitamin és ásványi anyag, amit NEM kellene szedned

Vas
Ez az ásványi anyag segíti a vér vörösvértestjeinek termelődését, azok oxigénszállítását és bizonyos hormonok szintézisét is. De csak orvosi felügyelet mellett érdemes szedni, mert a túlzott vasbevitel károsíthatja a májat, a hasnyálmirigyet, a szívet és egyéb szerveket.

B6-vitamin
A 8 B-vitamin, azaz az úgynevezett B-komplex elengedhetetlen az egészség számára, de általában ételből sikeresen pótolhatjuk mind. Ráadásul a legújabb kutatások szerint, annak ellenére, hogy a B6-vitamin vízben oldódik, mégis túladagolható, ami idegkárosodáshoz, neuropátiához vezethet.

Persze ezeket az ásványi anyagokat és vitaminokat be kell juttatnunk a szervezetünkbe, de ne tabletták formájában szedjük őket, inkább táplálkozással vigyük be.

Olvass tovább vitamin témában!

Prevention

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top