Egészség

Egymásnak postázzák a magyar szülők a készlethiányos babavitamint

Bár külföldről rendeltek a hiányzó K-vitamin-készítményből, így sincs kellő mennyiség az ampullából.

Az nlc-n is írtunk korábban az országban tapasztalható Konakion-hiányról, mert a készítményből május eleje óta nincs elég a magyar gyógyszertárakban. A készlethiányról szóló híreket az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) is megerősítette – írja a 24.hu. Az intézet weboldalán olvasható információ szerint a termékhiány legkorábban október 31-re oldódhat meg.

Az országban nemcsak a csecsemőknek szánt, kisebb kiszerelésű ampulla hiánycikk, hanem a 10 mg-os, felnőtteknek adható változatból sincs elég. Ez utóbbit főleg a vérzékenységben szenvedőknek írják fel, illetve azoknak, akik vérhígítót szednek. A problémát súlyosbítja, hogy jelenleg Magyarországon a Konakion az egyetlen törzskönyvezett K-vitamin-injekció.

Májusban az OGYÉI 5000-5000 dobozzal hozatott be külföldről a gyerekek, illetve felnőttek számára beadható K-vitamin-készítményből. Ehhez képest a felnőtteknek szánt 10 mg-os injekcióból havonta négyezer, a gyerekeknek való 2 mg-os készítményből nyolcezer doboz fogy.

A K-vitamin kulcsfontosságú az újszülöttek számára (Fotó: iStockphoto)

A szülők ma már különféle Facebook-csoportokban próbálnak hozzájutni a gyógyszerhez, arra kérve más szülőket, hogy ha maradt fel nem használt K-vitamin-ampullájuk, juttassák el a rászorulókhoz. A megmaradt készletek összegyűjtésébe több védőnő és védőnői szolgálat, illetve a Házi Gyermekorvosok Országos Érdekképviseleti és Szakmai Szervezete is beszállt, segíteni a szervezést.

A 24.hu a Népszava információra hivatkozva azt írja, a Hungaropharma a hét második felében szállít majd Konakion injekciókat a gyógyszertárakba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top