Egészség

Nemcsak a fájdalomtól, de a túl nagy boldogságtól is megszakadhat a szív

Hányszor hallottuk már, hogy „majd megszakad a szívem”, ha valami igazán szomorú történetet hallunk, élünk meg. De nem csak a bánat, a túl nagy öröm is okozhat szívproblémákat, akár szívinfarktust is.

A közhiedelemmel ellentétben sajnos nemcsak a negatív gondolatok, érzelmek okozhatnak komoly egészségügyi problémát a mindennapokban, de a hirtelen jött nagy boldogság sokkja is járhat bajjal. Tehát a nagy örömködés közepette figyeljünk magunkra, hiszen könnyen léphet fel szív- és keringési zavar, főleg az arra érzékenyeknél.

Óvatos boldogság?

A Zürichi Orvosi Egyetem tudósai ugyanis megfigyelték, hogy a váratlanul, hirtelen jött nagy öröm a szívinfarktushoz hasonló tüneteket produkál. Ez lehet akár esküvő vagy egy unoka megszületésének boldog pillanata is. A különbség annyi, hogy a boldogság okozta szívproblémák esetén nem lehet pontosan meghatározni a vér elzáródásának pontos helyét. Az infarktussal ellentétben azonban a vérelzáródás ebben az esetben ritkán okoz sejthalált, ez egy szerencsére visszafordítható folyamat, amely nem okoz végleges károsodást.

Éljünk jól!

Megfelelő életmóddal és táplálkozással persze csökkenteni tudjuk a szív- és keringési zavarok kialakulásának lehetőségét, és senkit sem szeretnénk visszatartani attól, hogy teljes erőbedobással élje meg élete legboldogabb pillanatait. Hiszen az örömteli események közben szervezetünkben termelődő boldogsághormonok segítenek elűzni a stressz okozta szorongást és a negatív gondolatokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top