Igen, lehetséges fejleszteni a koncentrációt vagy megszüntetni a memóriazavart bizonyos ételek fogyasztásával, diétával. Ezek az élelmiszerek ugyanis olyan vitaminokban, ásványi anyagokban vagy nyomelemekben gazdagok, amelyek javítják az agyműködést, így járulnak hozzá a figyelem- vagy a memóriazavar csökkentéséhez.
Kellemest a hasznossal
Miért ne köthetnénk össze a kellemest a hasznossal? Miközben finomakat eszünk, még az agyműködésünknek is jót teszünk. Ez nemcsak nekünk, de a körülöttünk élőknek is hasznos lehet. Válasszunk olyan alapanyagokat a hétvégi ebéd elkészítésekor, amelyekkel szervezetünk hasznára válunk.
Spenót
Ez a nagyon zöld leveles zöldség egy igazi kincs: a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz, amelyekkel csak jót tehetünk magunknak. Többek között luteint is tartalmaz, amely antioxidánsként védi az agyunkat. Felveszi a harcot a szabad gyökökkel, így szolgálja egészségünket. Használjunk friss spenótleveleket akár salátába vagy smoothie-ba, főtt ételekbe pedig minél kevesebb hőkezeléssel készítsük el.
Lencse
Nem is sejtenénk, de a hüvelyes növények közül a lencsével teszünk leginkább jót az agyműködésünknek. Telis-tele van növényi fehérjével, vassal és B-vitaminnal, amelyekkel javítani tudjuk a memóriánkat, és segítenek a koncentrációban.
Olajos magvak
Dió, mandula, pisztácia, mogyoró… csordultig vannak ómega-3-zsírsavval, amellyel a szervezetünket dopamin- és adrenalintermelésre ösztönzik. Javítják az információ áramlását és a koncentrációt az agyunkban.
Étcsokoládé
Nemcsak finom, de a szervezetünkre gyakorolt jótékony hatása is kiemelkedő: jókedvünk lesz tőle, és a benne lévő flavonoidoknak hála könnyedén legyőzhetjük a memóriazavar okozta nehézségeket.
Tojás
Kevesen tudják, de a tojás az egyik legnagyobb támogatója a memóriánknak: kiemelkedően magas kolintartalmának köszönhetően javítja az agyi funkciókat és ellensúlyozza a sejtek korai elöregedését.