Egészség

Ettől függ, hogy jól nézel-e ki

A női test abban különbözik a férfiakétól, hogy található benne egy hormonhullámvasút, amit hajt az ösztrogéntől kezdve a progeszteronon át a szerotoninig minden. Ez hatással van a hajunk és a bőrünk állapotára is.

Biztos ti is észrevettétek már, hogy időnként könnyen kezelhető a hajatok, jól áll, fényes, rugalmas, máskor meg lelapul, hiába tiszta, és sehogy sem akarja felvenni az elképzelt formát. Ugyanez a tükörképünknél is így van, időnként egészen tetszünk magunknak, máskor meg ki nem állhatjuk a kinézetünket. Segítünk eligazodni, hogy mi is történik!

A női test abban különbözik a férfiakétól, hogy található benne egy hormonhullámvasút, amit hajt az ösztrogéntől kezdve a progeszteronon át a szerotoninig minden: hol túl sok van az egyikből, hol túl kevés, és úgy 3-5 naponta változik a szintjük, ami hatással van nemcsak a viselkedésünkre, a teherbírásunkra, de még a hajunk és bőrünk állapotára is.

Akik már túl vannak a gyerekvállaláson, megtapasztalhatták, hogy mennyire megváltozott a hajuk és a bőrük a terhesség ideje alatt, illetve a szülés után. Sokan küzdenek meg ekkor a terhesség alatt kinőtt hajkorona egy részének elvesztésével. Ez is a hormonváltozás miatt van. Mivel termékeny időszakunk nagy részében nem vagyunk állapotosok, ezért lássuk, hogy a női ciklus során hogyan változnak a hormonok, és ezek milyen hatással vannak ránk.

1-2. nap

A ciklus első két napján alacsony az ösztrogénszintünk, kis diszkomfortérzet van a hasunkban, és gyakrabban járunk pisilni is, fáradékonyak vagyunk.

3-5. nap

Az egyéni periódustól függően ezeken a napokon elkezd növekedni az ösztrogénszint, úgy érezzük, mintha ittunk volna egy erős kávét, növekszik az energiaszintünk.

5-9. nap

Az ösztrogénszintünk lassan eléri a csúcsot, bőrünk kisimul, arcunk szimmetrikusabbá válik, feldobottak még a munkanapok is. Kis tesztoszteronnal boostoljuk szervezetünket, ilyenkor a világ tetején érezhetjük magunkat, és minden gyorsan megy.

10-13. nap

A ciklusunk legmagasabb ösztrogénszintje áll be, mi vagyunk a legszexisebb és legtermékenyebb lények  a világon – legalábbis így érezzük –, az orgazmus pedig intenzívebb és könnyebben elérhető, mint bármikor. Van is hozzá kedvünk, optimisták vagyunk, és társaságkedvelők.

Forrás: Pixabay

A 14. nap

Ovulálunk, a petefészek kibocsát egy petesejtet, és ha nincs, aki megtermékenyítse, feloldódik.

15-18. nap

Hirtelen hormonváltozások következnek be, ezek felfokozzák az érzelmeket, és fáradékonyabbá is válunk.

19-22. nap

Egy csepp ösztrogén, egy csepp tesztoszteron és progeszteron, és már kész a túlfeszültség. Ebben vagyunk ezeken a napokon, feleslegesen öntjük az olajat a tűzre, és folyamatosan robbanunk. Ráadásul a bőrünk zsírosodik, akárcsak a hajunk, amely lelapul, és fakó lesz.

23-25. nap

A progeszteron átvette az uralmat, ami okozhat puffadást, de növekszik a szerotoninszint is, kiszorítja az ösztrogént, ami a libidót mélyrepülésbe taszítja. Néha úgy érezzük, hogy irdatlan erőfeszítésbe kerül minden, és végül elborít minket a PMS, annak minden jellemző egyedi tünetével.

26-28. nap

Itt már csak arra vágyunk, hogy enyhüljön a feszítés a melleinkben. Csökkentsük a koffein-, a cukorbevitelt, maradjunk hidratáltak, és készüljünk fel, hogy az egészet elölről kell kezdenünk… és újra! Megint.

Kiemelt kép forrása: Pixabay

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top