A Q10 koenzim, habár sokszor vitaminnak nevezik, igazából egy vitaminszerű vegyület, amely komoly szerepet tölt be a sejtek energiatermelésében, így nagyban függ jelenlététől a szervezetünk energiaszintje is. Antioxidáns hatásának köszönhetően csökkenti a szabadgyökök jelenlétét, így sok krónikus betegség megelőzhető pótlásával.
Ha a szervezet valamilyen oknál fogva nem termel elegendő Q10 koenzimet, annak komoly tünetei, következményei vannak:
- krónikus fáradtságérzés
- szív- és keringési problémák
Az idő és az életkor előrehaladtával testünk egyre kevesebb Q10 koenzimet termel, ezért érdemes azt pótolni, hiszen a Q10 képes regenerálni más vitaminokat is, mint például az E-vitamin, így öregedésgátló hatásáról is közismert.
A Q10 koenzim természetes forrásai
Amellett, hogy a szervezetünk saját maga is képes előállítani Q10-et endogén szintézissel, bizonyos ételek elfogyasztásával pótolni is tudjuk azt. Elsősorban a
- húsok (sertés és marha, főként szív és a máj)
- a halak (lazac) bővelkednek ebben a nélkülözhetetlen vegyületben, csakúgy, mint
- a növényi olajok (szója-, olíva-, szólómag-)
- vagy a növények közül a petrezselyem, a brokkoli, a karfiol, a gesztenye vagy az avokádó
- tojás
- pisztácia
Tehát megfelelően kiegyensúlyozott táplálkozással pótolni tudjuk a szervezetünk hiányos Q10 koenzim termelését, de léteznek táplálékkiegészítők is, melyek szedésével mesterségesen előállított Q10-et adhatunk magunknak. Ezek nem gátolják a testünk saját koenzim-előállítását, és optimális felszívódásuk is biztos.