Egészség

Miért is jó a Q10 koenzim?

Ugye milyen sokszor kerül elő a Q10 koenzim megnevezés, ha arckrémet vásárolunk? Sokszor azt gondoljuk ez csak egy tudományosan hangzó elnevezés, de ki tudja. mit is takar igazából. Utánajártunk, mire jó a Q10, és milyen élelmiszerekből tudjuk pótolni természetes úton.

A Q10 koenzim, habár sokszor vitaminnak nevezik, igazából egy vitaminszerű vegyület, amely komoly szerepet tölt be a sejtek energiatermelésében, így nagyban függ jelenlététől a szervezetünk energiaszintje is. Antioxidáns hatásának köszönhetően csökkenti a szabadgyökök jelenlétét, így sok krónikus betegség megelőzhető pótlásával.

Ha a szervezet valamilyen oknál fogva nem termel elegendő Q10 koenzimet, annak komoly tünetei, következményei vannak:

Az idő és az életkor előrehaladtával testünk egyre kevesebb Q10 koenzimet termel, ezért érdemes azt pótolni, hiszen a Q10 képes regenerálni más vitaminokat is, mint például az E-vitamin, így öregedésgátló hatásáról is közismert.

A Q10 koenzim természetes forrásai

Amellett, hogy a szervezetünk saját maga is képes előállítani Q10-et endogén szintézissel, bizonyos ételek elfogyasztásával pótolni is tudjuk azt. Elsősorban a

  • húsok (sertés és marha, főként szív és a máj)
  • a halak (lazac) bővelkednek ebben a nélkülözhetetlen vegyületben, csakúgy, mint
  • a növényi olajok (szója-, olíva-, szólómag-)
  • vagy a növények közül a petrezselyem, a brokkoli, a karfiol, a gesztenye vagy az avokádó
  • tojás
  • pisztácia

Tehát megfelelően kiegyensúlyozott táplálkozással pótolni tudjuk a szervezetünk hiányos Q10 koenzim termelését, de léteznek táplálékkiegészítők is, melyek szedésével mesterségesen előállított Q10-et adhatunk magunknak. Ezek nem gátolják a testünk saját koenzim-előállítását, és optimális felszívódásuk is biztos.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top