Egészség

Elvileg ingyen van a méregdrága kórházi vizsgálat, a gyakorlatban mégsem

Átadták a CT-vizsgálót a nagyatádi kórházban. A járóbetegeknek viszont fizetniük kell a vizsgálatért.

Májusban adták át hivatalosan az akkor már közel négy hónapja működő CT-vizsgálót a nagyatádi kórházban. Csakhogy az érvényben lévő szabályozás szerint a kórház fekvőbetegei vehetik csak igénybe ingyen a készüléket. Aki járóbetegként érkezik a nagyatádi intézménybe, csak 65 ezer forintért használhatja a vizsgálót.

Akinek erre nincs pénze, a kaposvári kórházba szállítják, és ott végzik el rajta a CT-vizsgálatot. Így fordulhat elő az, hogy ha valakinek Nagyatádon lenne szüksége a berendezésre, előbb a 100 km-re lévő Kaposvárra viszi a mentő, majd az ottani eredményekkel szállítják vissza a nagyatádi kórházba.

CT-vizsgálat a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján (MTI Fotó: Mohai Balázs)

Az egészségügyi államtitkár a CT-labor átadásán azt ígérte, hogy minden vizsgálatot fizet az állam, ez azonban egyelőre csak a fekvőbetegekre vonatkozik. Nagyatád polgármestere az RTL Klubnak nyilatkozott arról: nem érti, hogy ha építenek egy méregdrága labort, miért nem jut pénzügyi keret az üzemeltetésére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top