Egészség

A cukros üdítők növelhetik a rák kialakulásának kockázatát

Egy nemrég megjelent francia tanulmány szerint komoly egészségügyi kockázata lehet a rendszeres üdítőfogyasztásnak. A cukros üdítők, gyümölcslevek ugyanis növelhetik a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

A British Medical Journal tudományos szaklapban jelent meg nemrég egy francia tanulmány, mely a cukros üdítők okozta veszélyre hívja fel az emberek figyelmét. Összefüggést találtak ugyanis a rendszeres, esetleg túlzott cukros italok fogyasztása és a rák kialakulásának eshetősége között.

A gyümölcslé is cukros

Nagyjából 100 ezer középkorú ember italfogyasztási szokásait követték nyomon 5 éven keresztül, több mint 300 féle cukros innivalót regisztrálva (gyümölcslevek, üdítők, ízesített joghurtok, energiaitalok, tejitalok). Ez idő alatt 2200 új daganatos megbetegedést jelentettek a résztvevők közül.

A kutatók az eredményeket összegezve megállapították, hogy napi 100 ml cukrozott ital rendszeres fogyasztása 18%-kal emeli a rák kockázatát. Különösképpen a mellrák kialakulásának esélyét növeli a cukros innivalók fogyasztása. Ugyanakkor a tanulmány csupán megfigyelés volt: azok közül, akik több cukros innivalót vettek magukhoz, többen lettek rákosak, mint azok közül, akik alacsonyabb cukortartalmú innivalókat preferáltak. 

A cukor csak az egyik ok

A rákos megbetegedések kialakulásának okai között számos egyéb feltétel megléte is kell, nem lehet egyetlen okot megnevezni.  Lehetséges, hogy akik nem fordítanak különösebb figyelmet a cukorfogyasztásra, más egészséges életmóddal kapcsolatos dolgokra sem figyelnek oda kellőképpen (rendszeres sport, vitaminpótlás, mentális egészség), ami gyengíti szervezetüket. Mindazonáltal, ha kevesebb cukrot fogyasztunk, azzal csak nyerhetünk. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top