Egészség

Hazautaztak a bangladesi sziámi ikrek

A végső szétválasztó műtétet hazájukban végzi majd el rajtuk a magyar orvosok által vezetett csapat.

Vasárnap, titokban utazott el Bangladesbe szüleivel a fejénél összenőtt sziámi ikerpár, Rabia és Rukia. Néhány hét múlva ott válaszják majd szét őket a dr. Pataki Gergely plasztikai és dr. Csókay András idegsebész által vezetett orvoscsoportok. A beavatkozás 24 órán át is eltarthat – tudta meg a Blikk.

A  két és féléves gyermekek 2019. január 5-én érkeztek Magyarországra családjukkal, január 25-én, az akklimatizációt és végső szétválasztást elősegítő vizsgálatokat követően megtörtént a speciális magyar tervezésű expander implantátum rendszer beültetése a fejbőr és a lágy részek tágítására Pataki doktor vezetésével. Erre a műtétre, s a heti 1-2 beavatkozást speciális szövettágító-modelláló töltést, kötéscserét, illetve lézeres és regeneratív sebkezelést, összesen körülbelül 40 ilyen alkalmat magában foglaló expandertágítási folyamatra azért volt szükség, hogy a végső szétválasztás során keletkező kiterjedt sebet saját szövetekkel tudják befedni majd a kicsiknél A magyarországi szakasz a biztonságos kivitelezés miatt volt indokolt – közölte a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány.

A sziámi ikrek Pataki és Csókay doktorral (Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány / Bemer Miklós)

végső szétválasztó műtét során történik meg az agyak és a koponyák végleges szétválasztása, s a ki nem fejlődött részek pótlása és fedése a lezajlott szövettágítási folyamattal nyert szövetekkel. A tervezéshez és kivitelezéshez speciális 3D-modellezési technológiát is alkalmaznak. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top