Egészség

Nemsokára tényleg szétválasztják a bangladesi sziámi ikreket

Jön a szétválasztás utolsó fázisa.

Hamarosan sor kerülhet a bangladesi sziámi ikrek szétválasztásának utolsó fázisára.

A szétválasztó műtétsorozat első fázisa – az agyi szállítóér-hálózat fő szakaszainak tudományos áttörést jelentő, érfalon belüli szétválasztása – 2018-ban történt dr. Hudák István, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány munkatársának vezetésével Bangladesben. A hároméves Rabia és Rukia január 25-én sikeresen átestek a speciális, magyar tervezésű szövettágító implantátumrendszer beültetésén dr. Pataki Gergely plasztikai sebész, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány alapítója vezetésével.

Rabeja és Rokeja Iszlam 2017-ben (fotó: MTI/EPA/Abir Abdullah)

A plasztikai sebészeti beavatkozást előkészítő speciális MR-vizsgálatra, majd a bőrtágító eszköz behelyezéséhez szükséges operációra és az azt követő, hónapokig tartó tágítási folyamatra a Semmelweis Egyetemen, az egyetem munkatársainak folyamatos közreműködésével került sor. Az ikreknél a plasztikai sebészeti előkészítés utolsó fázisa is lezajlott. Ez a speciális plasztikai sebészeti beavatkozás a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek szétválasztó műtétsorozatának második fázisát jelentette, mely az úgynevezett expander implantátumok beültetéséből állt.

A két gyerek jól van, de az egyiküknél egyéb szervi eltérést is diagnosztizáltak. A végső szétválasztó beavatkozásra az alapítvány munkatársai által összeállított orvoscsapat segítségével, a gyerekek szülőhazájában kerül sor – közölte a Semmelweis Egyetem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top