Egészség

Zacher: „Egy közvetlen villámcsapás szinte biztosan halálos”

Vasárnap egy 15 és egy 45 éves fürdőző is megsérült, amikor villám csapott egy fába a csepeli strandon. Az orvos szerint viharban tilos fa alá állni vagy vízbe menni.

Ahogy arról az nlc is beszámolt, vasárnap egy 15 éves fiú és egy 45 éves férfi is megsérült a csepeli strandon, amikor a hirtelen kitörő viharban villám csapott az egyik fába. A strandot azonnal kiürítették, az RTL Klubnak nyilatkozó egyik szemtanú szerint még mindig látszanak a baleset nyomai.

A fiút újra kellett éleszteni, őt a Heim Pál Gyermekkórházban kezelik. „Három mentőegység is érkezett a helyszínre, a fiút sikerült újraéleszteni, és javuló, stabil állapotban kórházba szállítani” – mondta a csatornának Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője. A 45 éves férfi belső sérüléseket szenvedett, őt a Honvédkórházba szállították, majd a kivizsgálás után haza is engedték.

Zacher Gábor sürgősségi orvos szerint egy villámcsapás már több méterről is súlyos sérüléseket okozhat, közvetlenül pedig szinte biztosan halálos. „Megáll a szíve, és minden újraélesztési kísérletnek ellenállóvá válik” – magyarázta, hozzátéve, hogy a villámcsapás komoly égési sérüléseket is okozhat. Mint mondta, viharban éppen a villámok miatt tilos fa alá állni vagy vízbe menni, a legjobb, ha egy fedett épületben vagy egy zárt autóban várjuk meg, amíg elvonul a zivatar.

Kiemelt képünk: Zacher Gábor (Fotó: MTI Fotó / Mohai Balázs)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top