Egészség

Az alkohol és a nyugtató okozza a legtöbb bajt a telepeken

Telepi szerhasználók körében végzett felmérést a Magyar Addiktológiai Társaság.

A Magyar Addiktológiai Társaság telepi szerhasználók körében végzett felmérése szerint tényleg országszerte elterjedtek a dizájnerdrogok, de a legnagyobb bajt még mindig a cigi, az alkohol és a nyugtató okozza. Utóbbit már majdnem annyian szedik naponta, mint ahányan isznak – írja az Abcúg.

A társaság munkatársai 30 szegregátumban 400 aktív szerhasználó bevonásával mérték fel a droghelyzetet, legfőképpen a észak-magyarországi, az észak-alföldi és a dél-dunántúli régióban.

„Először is, nem elszigetelt helyekről beszélünk, ahová valaki bevitte a drogot, aztán elterjedt, hanem országos jelenségről van szó, hiszen ez a típusú szerhasználat a mélyszegénységgel és a kilátástalansággal függ össze. Ezt eddig is sejtettük, de nagyon jó, hogy megerősítést kaptunk rá” – mondta Csák Róbert szociológus.

alkohol nyugtató függőség

A kép illusztráció! (iStock)

A kutatás során aktív szerhasználókat kérdeztek. Kiderült, majdnem annyian használnak napi szinten nyugtatókat, mint amennyien alkoholt isznak, emellett azonban négy százalékuk naponta használ biofüvet és herbált is. A telepeken tehát a gyógyszerhasználat jóval gyakoribb, mint az illegális szerek.

A férfiak és az idősek körében a cigaretta és az alkohol a legjellemzőbb, míg a dizájnerdrogok és más szerek a 18–24 éves korosztály körében a legnépszerűbbek.

A szakember szerint lényeges lenne hogy bár az alkohol- és gyógyszerfogyasztás nem annyira látványos, közegészségügyi szempontból viszont nagyon veszélyes, ráadásul sokba is kerül az államnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top