Egészség

Nyílt levélben mondott fel a zalaegerszegi osztályvezető szívsebész, Alotti Nasri

25 év után nyílt levélben mondott fel dr. Alotti Nasri PhD, elég súlyos vádakkal illetve a zalaegerszegi kórház igazgatóját.

Nyílt levélben mondott fel dr. Alotti Nasri PhD, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház szívsebészeti osztályát vezető főorvos. A levelet dr. Halász Gabriellának, a kórház főigazgatójának címezte, és hosszan leírja benne, hogyan jutott el odáig, hogy 25 év után feláll, és távozik.

A szívsebészeti osztály 1994-ben jött létre, tizenegy ember költözött Papp Lajos professzor vezetésével Zalaegerszegre, hogy egy külön osztályt hozzanak létre. „Nem volt egyszerű ez a történet, azonban tagadhatatlan, hogy a maga nemében egy igen erős inspiráló erőt adott a helyi és a környékbeli egészségügyi ellátásnak” – írja levelében dr. Alotti Nasri, majd kitér arra, hogy milyen belső feszültségek vannak a szívsebészeti osztályon, melyek okát elsősorban a személyi és tárgyi hiányosságok sorában látja. „Annak ellenére, hogy Ön iránt kellő tiszteletet, munkájához megfelelő megértést és támogatást mindig biztosítottam, az utóbbi hónapokban egyre jobban azt tapasztalom, hogy egy válaszfal, egy bizalmi válság van kettőnk között, melynek konkrét okát az Ön részéről egyelőre nem tudom.” Dr. Nasil felrója, hogy a főigazgató  „passzív hozzáállást” tanúsított, amikor dr. Vígh András távozott, noha az orvos távozása működésbeli zavarokat okozott az osztályon. (Dr. Vigh azóta háziorvosként dolgozik Kiskanizsán – a szerk.) 

Kevés a szívsebész, ez speciális életforma 

Jelenleg mindössze 60 szakvizsgázott szívsebész van Magyarországon, akik nyolc szívsebészeti centrumban dolgoznak. Dr. Vigh András egy vele készült interjúban elmondta, hogyan is nézett ki a távozása előtti időszak a kórházban. Ebből kiderül, hogy havi 13-15 úgynevezett behívós ügyeletet kellett teljesítenie, azaz ha riadóztatták, azonnal indulnia kellett még úgy is, ha előtte bent is ügyeletes volt, és ezért reggel fél nyolctól este nyolcig már ledolgozott egy műszakot. A szívműtétek pedig mindig hosszúak, egy egyszerűbb beavatkozás három-négy órás műtétet jelent, de sok esetben nyolc órát is ott állnak a műtőasztal mellett, és komplikációk esetén még tovább tart a beavatkozás. Dr. Vigh heti két-három esti, éjszakai műtétet említ, ami nagyon megterhelő minden orvos számára. 

„De még érthetetlenebb volt számomra az ismételt passzív hozzáállása, amikor orvos igazgató úron keresztül tudomást szerzett az én szóban bejelentett távozásom szándékának közvetlen okáról, melyet most írásban röviden közlök” – folytatódik dr. Alotti Nasri levele, aki ezután arról ír, hogy szabadsága alatt bekerült az osztályra egy sürgős műtétet igénylő beteg, aki egy hét kórházi tartózkodás után a műtétre várva elhunyt. „Ez a történet nekem komoly lelki válságot okozott, miután az esetről munkatársaimtól nem kaptam meggyőző érvekkel támogatott kielégítő választ, mellesleg érthetetlen volt számomra, hogy szóbeli közlésem ellenére Ön és orvos igazgató úr az ügyet semlegesen kezelték. Elvártam volna legalább egy belső vizsgálatot az ügyben.”

Az osztályvezető azt írja, ezután két választása van: vagy nem csinál ügyet a dologból, és ha perre kerül sor, kitalál a bíróságon egy kegyes hazugságot, vagy félreáll. Ő ez utóbbit választotta, ezért 2019. szeptember 4-től közalkalmazotti jogviszonya közös megegyezéssel történő megszüntetését kezdeményezi.

Dr. Alotti Nasri felmondásával kapcsolatban kerestük a kórházat is, amint megkapjuk a válaszukat, frissítjük a cikkünket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top