Aktuális

A rendőrség nyomoz az elhunyt beteg miatt, összeomolhat a zalaegerszegi szívsebészet

Jelenleg két szakorvossal működik a zalaegerszegi szívsebészet, mely mintegy 1,2-1,5 millió ember ellátásáért felel.

Ahogy azt mi is megírtuk, 25 év után nyílt levélben mondott fel Alotti Nasri, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház szívsebészeti osztályát vezető főorvos. Távozásában közrejátszottak az ellátás hiányosságok, a rossz légkör és az is, hogy egy hét kórházi tartózkodás után a műtétre várva meghalt egy beteg.

A Válasz Online megtudta: az elhunyt férfi ügyében foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt nyomoz a rendőrség. A portál információi szerint a sürgős műtétre szoruló beteg egy tüdőgyulladásból felépülve, júniusban került az osztályra Alotti Nasri közbenjárásával, ám a szívsebész ekkor épp szabadságon volt, ezért a helyettesét, Rashed Alefet kérte meg, hogy műtse meg a férfit. Amikor azonban a főorvos egy hétfői napon visszatért a szabadságáról, az operációt még mindig nem végezték el, a 48 éves férfi szerdára volt előjegyezve. Nasri ekkor arra kötelezte helyettesét, hogy másnap operálja meg a beteget, erre azonban már nem kerülhetett sor, ugyanis a páciens másnap reggelre meghalt. A férfit hétfőn azért nem műthették meg, mert a kórház rekonstrukciója miatt hétfőnként  a két műtőből csak egyet használhatnak a szívsebészek.

Szent Rafael Kórház kórterem

Kórterem és folyosó a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Kardiológiai és Szívsebészeti Centrumában (MTI/Varga György)

A főorvos belső vizsgálatot javasolt az ügyben, ám mivel erre nem kapott választ, július 16-án felmondott.

A 444 úgy tudja, Nasri távozása után két szakorvos és két rezidens maradt az osztályon, ami azonban nem elég a törvényes és folyamatos betegellátáshoz a hét minden napján, napi 24 órában. Ehhez minimum öt szakorvosra lenne szükség. 

A Szent Rafael Kórház szívsebészeti osztálya tehát jelen állapotában elvileg nem is működhetne, ehhez képest viszont ez az intézmény felel a Nyugat- és Észak-Dunántúlon élő 1,2-1,5 millió ember szívsebészeti ellátásáért.

A portál cikke rámutat: a szívsebészet elégtelen működése azokat az osztályokat is veszélyezteti, amelyek az első vonalban mentenek életet, hiszen ezek háttérbiztosítását éppen az a szívsebészeti ellátás jelentené.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top