nlc.hu
Egészség
Hetedikes lányok szülei, figyelem!

Hetedikes lányok szülei, figyelem!

Szeptember 12-ig dönthetnek a magyar szülők arról, hogy kérik-e hetedik osztályos lányuk számára a HPV elleni ingyenes oltást.

46 000 hetedikes lány HPV elleni védelméről döntenek a szülők a következő héten, szeptember 12-én van ugyanis a HPV elleni ingyenes és önkéntes védőoltás igénylésének határideje az iskolákban.

A Szondaphone Kft. által készített friss reprezentatív kutatás  szerint a magyar szülők több mint fele (55%) nincs tisztában azzal, hogy a HPV okozta fertőzés mennyire gyakori: a szexuális életet élő nők és férfiak kb. 80%-a átesik rajta élete során. A fertőzöttek többsége nem is tudja, hogy hordozza a vírust, pedig 10%-uknál tartós fertőzés alakul ki, ami több év alatt akár rosszindulatú daganattá is fajulhat.

A 2019 augusztusában készült reprezentatív kutatás szerint a vírus rendkívüli gyakorisága ellenére a magyar szülők mintegy ötöde még csak hallomásból sem ismeri a HPV-t, bár még így is tájékozottabbak az európai átlagnál. Azok közül, akik ismerik, a legtöbben (68%) a méhnyakrák okozójaként azonosítják, pedig nem ez a vírus egyetlen veszélye: rákkeltő típusai tartós fertőzés esetén egyéb rosszindulatú daganatokat is képesek okozni, férfiak és nők esetében egyaránt.

Ezekről a következményekről azonban a magyar szülők döntő többsége nem tud.

„A HPV bizonyos típusai ellen vakcinával, a fertőzés következtében kialakult betegségek ellen pedig rendszeres szűrővizsgálattal lehet védekezni. Éppen ezért örülünk annak, hogy a Nemzeti immunizációs programban a 2018/2019-es tanévben több mint 36 000 kamaszlány kezdte el az oltási sorozatot, ezzel az oltható lánykorosztályban kb. 80 százalékos átoltottságot tudtunk elérni” – mondta dr. Pátri László, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke.

A HPV-oltás akkor a leghatékonyabb, ha beadására még a szexuális élet megkezdése előtt sor kerül. A HPV elleni védőoltás már 96 ország nemzeti oltóprogramjának része, 2014 őszétől pedig Magyarországon is minden évben ingyenesen igényelhető a 12. évüket betöltött lányok számára, akik 2018 óta a piacon elérhető legszélesebb spektrumú, 9 komponensű vakcinát kaphatják.

Fontosnak tartom, hogy a mellékhatásoktól való félelem ne riassza vissza a szülőket. Mint más oltások esetén, itt is előfordulhat bőrpír, duzzanat az injekció helyén. Ilyenkor sincs ok az aggodalomra, ez általában hamar elmúlik. Az oltás a tévhitekkel ellentétben nem okoz HPV-fertőzést, sem rákos megbetegedést, hiszen nem tartalmazza a vírust, csak annak egy burokfehérjéjét. Ez úgy működik, mint egy rendszámtábla: segít a szervezetnek felismerni a kórokozót

– tette hozzá dr. Pátri László.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2007 óta rendszeresen elemzi a HPV-vakcinákat azok biztonságossága szempontjából, és 2017-es jelentésük szerint a HPV-oltások biztonságossága kiemelkedő. Az oltóprogramban igényelhető 9 komponensű HPV-vakcina megfelelő biztonságossági profilját 15 ezer páciens bevonásával végzett klinikai vizsgálat igazolta.

Idén 2019. szeptember 12-ig írásbeli nyilatkozat segítségével igényelhetik az önkéntes, térítésmentes védőoltást a 12. életévüket betöltött, 7. osztályos lányok szülei a gyermek által látogatott általános iskolában vagy gimnáziumban.

Ez a legkevesebb, amit minden szülő megtehet a lánya egészségéért (Fotó: iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top