Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Egészség

A mi egészségünket is károsítják az amazóniai erdőtüzek

Tévedés azt hinni, hogy azért, mert Amazónia messze van, a mi egészségünknek nem ártanak az erdőtüzek.

Az amazóniai erdőtüzek miatt a légszennyezettség növekedését rögzítették azok a műholdas felvételek, melyeket az Európai Űrügynökség tett közzé hétfőn. A térképeken látható, hogy augusztusban megnövekedett a szennyező anyagok mennyisége a korábbi hónaphoz képest, amikor kevesebb tűz pusztított a térségben. Az Európai Űrügynökség közlése szerint a tüzek miatt a légkörbe került az Amazonas esőerdeiben tárolódott szén-dioxid, aminek nagy valószínűséggel hatása van a globális klímára és egészségre.

erdőtűz amazonas légszennyezés

(Forrás: esa.int)

Az erdő tovább ég, annak ellenére, hogy Jair Bolsonaro brazil elnök az elmúlt hónapban a földterületek megtisztítását célzó tüzekre hatvan napos tilalmat hirdetett.

A Brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet adatai szerint az ország teljes területén fellángolt tüzek száma idén már meghaladta a százezret, amely 45 százalékkal több, mint az elmúlt év ugyanezen időszakában. Renata Libonati, a Rio de Janeiró-i Szövetségi Egyetem kutatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a gázok mellett az erdő égése mikroszemcséket is a légkörbe juttatott.

Egészségügyi szakemberek elmondták, hogy tanulmányok szerint a légszennyezettség a szív- és érrendszeri, valamint a légúti megbetegedések számának növekedését okozhatja, főként a kisgyerekek és az idősek esetében.

Porto Velhóban, Rondonia állam fővárosában a terjengő füst megnövelte a légúti betegségek számát. A légzőszervi problémákkal kezelt emberek száma jelentősen növekedett augusztusban a helyi Cosme e Damia Gyermekkórházban.

erdőtűz amazonas

Az amazonasi erdőtűz (Victor Moriyama/Getty Images)

A mikroszemcséket a szél olyan városokba is eljuttatja, amelyek nem a tüzek közvetlen szomszédságában találhatók. „A tűz hatása messze túlterjed azon a területen, ahol az erdők égnek” – mondta Libonati. Hozzátette: az idei száraz időszakban az eső hiánya az amazonasi régióban csak nehezíti a helyzetet. Az eső ugyanis segíthetne megállítani a részecskeszennyeződés folyamatát.

A brazil egészségügyi minisztérium az elmúlt héten kiadott egy ajánlást a tüzek közelében lévő területeken élők számára. Javasolják, hogy az emberek ne menjenek a tüzek közelébe, a szabadban viseljenek maszkot és szemvédőt, és használjanak légkondicionálót főleg az iskolákban, óvodákban és kórházakban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top