nlc.hu
Otthon

Meghalt a brazil őslakos törzs utolsó tagja

Meghalt a brazil őslakos törzs utolsó tagja, aki 26 évig élt teljes elszigeteltségben

Az őslakos férfi férfi teljes elszigeteltségben élt az elmúlt 26 évben, miután törzsének többi tagját kiirtották.
A Lyuk embere néven emlegetett férfi, egy brazil őslakos törzs utolsó tagja az őserdőben

Meghalt egy érintetlen brazil őslakos törzs utolsó megmaradt tagja – közölte szombaton a brazil őslakosokat védő állami Funai ügynökség.

A „Lyuk embere” néven emlegetett férfi teljes elszigeteltségben élt az elmúlt 26 évben a tanaru őslakosok földjén, Amazónia mélyén, Rondonia államban. Állítólag a férfi azért kapta a nevét, mert mély lyukakat épített, amelyek segítségével állatokat fogott el, és amelyekben elrejtőzhetett. A férfi minden kapcsolatteremtési kísérletnek ellenállt, bár a hatóságok távolról továbbra is figyelték, és néha ellátmányt hagytak neki.

A Survival International nevű nonprofit szervezet szerint törzsének többi tagját az 1970-es évek óta több támadás során kiirtották a szarvasmarha-tenyésztők és az önkényes területfoglalók.

„Egyetlen kívülálló sem tudta ennek a férfinak a nevét, sőt, még a törzséről sem tudott túl sokat, és halálával befejeződött a népének kiirtása. Mert ez valóban népirtás volt – egy egész nép szándékos kiirtása a földre és gazdagságra éhes marhatenyésztők által” – jelentett ki Fiona Watson, a Survival International kutatási és érdekképviseleti igazgatója.

A férfi holttestét augusztus 23-án találták meg a Funai tisztviselői egy függőágyban fekve egy kunyhóban. Dulakodásra, erőszakra vagy más emberek jelenlétére utaló jelek nem voltak a környéken. A férfi természetes halállal halt meg, ám a holttestét a szövetségi rendőrség törvényszéki vizsgálatnak veti alá.

Az utolsó ismert videót a férfiről 2018-ban tette közzé a Funai, amelyen az látható, ahogy egy fát csapkod egy fejszeszerű szerszámmal. A Survival International szerint elhagyott táborhelyei utaltak az életmódjára: termesztett többek kukoricát és papayát, és házakat épített szalmából és nádból.

(CNN)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top