Egészség

A gyerekkori traumák elhízást okozhatnak

Brit kutatók szerint nem az akaraterő hiánya, hanem a genetikai adottságok és a környezeti hatások felelősek a túlsúlyosságért.

Brit pszichológusok szerint nem az akaraterő hiánya okozza az elhízást – írja az MTI a BBC hírportáljának beszámolója alapján.

Fotó: Unsplash

A Brit Pszichológiai Társaság kutatása szerint Nagy-Britanniában 2005 és 2017 között 18 százalékkal nőtt az elhízottak aránya: négy brit felnőttből egy elhízott, majdnem kétharmaduk pedig túlsúlyos vagy elhízott. Ezt a növekedést azonban nem magyarázza a motiváció hirtelen elvesztése, „nem lehet egyszerűen az egyén akaraterejének a hiányára fogni” – idézi a kutatókat a portál.

„Azoknál a legvalószínűbb az egészségtelen testsúly, akiknél nagy az elhízás genetikai kockázata, valamint akik olyan társadalmi, iskolai és munkakörnyezetben élnek, amely elősegíti a túlevést és a mozgásszegény életmódot” – tették hozzá.

A kutatás készítői szerint az elhízás kialakulásában nagy szerepet játszanak a gyerekkori traumák is: a túlsúlyuk miatt orvoshoz fordulók közel fele számolt be nehéz gyermekévekről. Arra is felhívták a figyelmet, hogy ha a kampányok és az egészségügyi szakemberek megszégyenítik az elhízott embereket a testsúlyuk miatt, az gyakran még súlyosabb túlevéshez vezethet.

A BBC James Corden angol színész-komikust is idézte: „Ha a csúfolás bárkit rávenne arra, hogy lefogyjon, nem lennének kövér gyerekek az iskolákban” – írta a sztár a Twitteren.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top