Egészség

„Könyörgöm, ne tömjük tele multivitaminokkal a gyerekeket!”

A szülőknek gyakran igazi rémálom az óvodás–kisiskolás korú gyermekek állandó betegeskedése. A gyermekorvos szerint a netes tapasztalatcserék és a recept nélkül kapható, töméntelen mennyiségű multivitaminok keverése pedig sokszor csak ellenségei a gyermeki immunrendszer felturbózásának.

Alexandra kisfia nemsokára hatéves lesz. Szeptemberben, mint a legtöbb gyermek, ő is elkezdte az új óvodai tanévet, de már a második napra belázasodott és köhögni kezdett, így édesanyjának haza kellett vinnie. Ráadásul a betegségek mindig komoly lefolyásúak náluk.

„Az óvoda első évében tíz hónapból hatot otthon voltunk: gyakorlatilag 2 nap ovi után 2 hetet betegen. Én, amint lehetett, mindig sok helyre vittem: ringató játszóházba, játszótérre, de amikor bekerültünk oviba, elindult a küzdés. Előtte soha nem volt beteg. A második minioviban csoportonként csak hat gyerek volt, ott összesen csak 2 napot hiányzott, de miután nyelvtanulás céljából átvittem a harmadik óvodába, ott megint folytatódott a mizéria. Csináltunk egy 6 hónapos immunerősítő kúrát, ami segített, de most már a második napon betegen hoztam haza. Még az orrmanduláját is eltávolítottuk, hátha ezzel elejét vehetjük vagy lecsökkenthetjük, megrövidíthetjük a megbetegedések számát.

A felső légúti megbetegedéseket szinte elsőként kapja el, ráadásul nálunk ezek súlyos formában zajlanak le: lemegy az alsó légutakra is, tüdőgyulladást, bronchitist és hörghurutot okoz, illetve iszonyatos fülfájással és magas lázzal járnak.”

A hideg időszakban akár 10-12 betegséggel is számolhatunk

A betegeskedő gyerekek szüleinek nagy része szinte tehetetlennek érzi magát az állandó óvodai-iskolai hiányzással szemben. Nem csak gyerekük szenvedését kell állandóan végigasszisztálniuk, de a nehezen megszerzett munkahelyük is veszélybe kerülhet, amiért ők maguk is kénytelenek rendszeresen hiányozni, hogy tudják biztosítani az otthoni felügyeletet a lábadozás idejére.

Ilyenkor végső elkeseredésükben vagy ajánlgatni kezdik egymásnak a különböző fórumokon azokat a tanácsokat, amik náluk talán már működtek, vagy még rosszabb esetben akár képesek egymást hibáztatni gyermekük betegeskedéséért. Ha egy gyerek köhint a közösségben, szülők sokasága kezd el azonnal ujjal mutogatni rá: biztosan begyógyszerezve, lázát elnyomva behozták, hogy ne kelljen otthon maradni vele. Aschenbrenner Zsuzsanna gyermekorvos szerint egyik sem jó módszer.

Egy állandóan betegeskedő gyerek kimarad az élményekből (Fotó: iStock)

„Ha olyan kisgyermekről van szó, aki frissen bekerül egy közösségbe, és eddig nem találkozott a betegségekkel, akkor szinte törvényszerű, hogy sokat lesz beteg. A sok ilyen esetben azt jelenti, hogy egy őszi-téli időszakban akár 6-12 betegség is előfordulhat, jellemzően felső légúti betegségek. A gyerekek nagyjából 80 százalékánál ezek viszonylag banális lefolyásúak, különösebb beavatkozást vagy gyógyszeres kezelést nem is igényelnek, mert egy egészséges immunrendszer ezeket jól leküzdi.

Előnyt élveznek azok a gyerekek, akiknél van nagyobb testvér, aki mindent hazahoz a közösségbe kerülés előtt, ilyenkor a kisgyerek már otthon átesik pár betegségen. Ez olyan, mintha az immunrendszer kapna egy előzetes tréninget.

Ha a közösségben találkozik először ezekkel a kórokozókkal, akkor persze, hogy beteg lesz. Ezzel párhuzamosan azonban ellenanyagok is termelődnek az immunrendszerben, az úgynevezett memóriasejtek pedig megjegyzik és felismerik a későbbiekben azt a bizonyos kórokozót és beindítják az immunrendszert, hogy elkezdje a megfelelő ellenanyagokat termelni az adott vírus ellen” – magyarázza a szakember.

A sokat betegeskedő gyerekek sokszor magányosak

Soltészné Kovács Zita óvodapedagógus rengeteg kis óvodással találkozott már: volt köztük makkegészséges vagy épp olyan, aki hosszú hetekre eltűnt a csoportból. Véleménye szerint, ha egy gyerek bekerül egy közösségbe, nemcsak pszichésen kell alkalmazkodnia az új környezethez, hanem a testét is edzenie kell az ott lévő baktériumflórával szemben – ezt pedig nem tehetjük meg úgy, hogy mindenért otthon tartjuk.

A szakember szerint, ha a gyerek nem lázas, csak picit szipog, ha csak néha eltüsszenti magát vagy egy kicsit köhécsel, akkor engedni kell óvodába menni, csak így fog megedződni. 

„Az óvoda a másodlagos szocializációs folyamatok megtanulásának helyszíne. Ha egy gyerek állandóan megbetegszik, akkor rendszeresen megszakad ez a folyamat, és mire visszakerül, mindig újból meg kell találnia a helyét, megint ki kell építenie a kapcsolatait, hiszen ha valakivel korábban barátkozott, az nem fog hetekig várni rá. A szociális kapcsolatokat ápolni kell, folytonosan jelen kell lenni. 

Egy állandóan betegeskedő gyerek kimarad az élményekből, a közös eseményekből, nem tudja, hol tartunk, mi történt. A sokat hiányzó gyerekek sajnos gyakran válnak magányossá. A közösség ereje abban rejlik, hogy összetartozunk, együtt csinálunk valamit.

Ha valaki ezt nem tudja megélni, akkor elképzelhető, hogy egy idő után önzővé válik, hiszen kimarad a barátságkötésekből, ráadásul, ha sokat beteg, otthon csak vele foglalkoznak, mindig az van, amit ő akar. Minél több szálon kapcsolódik egy közösséghez, annál kiegyensúlyozottabb és színesebb lesz az élete.

Úgy gondolom, az egyik ok az állandó betegeskedésre, hogy túlféltik a gyerekeket. Miért baj, ha egy kicsit esik az eső vagy ha a pocsolyában sáros lesz? A táplálkozásuk is sok esetben aggasztó: sokszor tapasztalok olyat, hogy akár négy-öt éves gyereknek leturmixolják az almát. Szerintem, ha egy gyerek látja otthon, hogy a család együtt étkezik és mindenki rendesen eszik, akkor természetessé válik számára a sokoldalú étkezés, ami szintén nagyon fontos.”

Akár túl is tudjuk adagolni a vitaminokat

Egy kisgyerek immunrendszere körülbelül tízéves korára éri el a felnőttkori érettséget. Ha két-három évesen bekerül a közösségbe, akár az első 6-8 év is járhat betegeskedéssel. Az első egy év általában valóban kemény tud lenni, de a gyerekorvos szerint ennek később csökkennie kell. Ha nem így van, akkor mindig utána kell járni, nincs-e esetleg egy megbújó allergia, asztma, egy megnagyobbodott orrmandula vagy bármilyen egyéb immungyengeség.

Főként az első évben kell elfogadnunk a tényt: a betegségek nem kiválthatók a különböző vitaminbombákkal, készítményekkel.

Valamiért vannak olyan gyermekek, akik látványosak kevesebbet betegek, egyszerűen máshogy működik az immunrendszerük vagy már korábban találkoztak a betegségekkel és másképp küzdöttek meg velük – mondja a szakorvos. – Nekem az a tapasztalatom, hogy sokszor nagyon türelmetlenek a szülők. Nehezen fogadják el, és azért alapvetően nem úgy készülnek egy közösség elkezdésére, hogy bizony sok betegséggel kell majd szembenézniük. Ennek az a következménye, hogy gyakran mindennel próbálják tömni őket, ráadásul egymásnak ajánlgatják a különböző szereket, amit a legkevésbé sem tartok helyesnek, könyörgöm, ne tegyük!”

Sokszor ezek olyan gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények, táplálékkiegészítők amelyek nem esnek át semmilyen klinikai vizsgálatokon, főleg nem gyerekek szemszögéből, mint a gyógyszerek, és a szülők így adják – akár már hároméveseknek is. Arra is nagyon kellene figyelni, hogy egy adott anyag többféle készítményben is benne lehet, így könnyű túladagolni.

Tudtad?

A vitaminokat is lehet túladagolni: főként a zsírban oldódó A- vagy E-vitamint. Felnőtteknél különböző vizsgálatokkal bizonyították, hogy ezeknek a túladagolása akár daganatképződést is elősegíthet.

A D-vitamin az ajánlott vitamin

Az egyetlen bizonyító erejű vizsgálattal rendelkező vitamin a D-vitamin, amelynek szedését minden gyermekorvos ajánlja az őszi-téli időszakban, és amelyre hivatalos szakmai protokollajánlás is létezik. Gyermekorvosunk szerint a multivitamin-készítményeket sem tilos adni, de egy kiegyensúlyozottan táplálkozó gyermeknél nem szabad extrém mennyiségeket bevinni, mivel a megfelelő minőségű élelmiszerek a D-vitaminon kívül fedezik a gyermek szükségleteit. A plusz vitaminok viszont egyáltalán nem biztos, hogy ki fogják védeni a betegségeket.

Vannak olyan állapotok, mint amilyen a vashiány is, amelyek járhatnak gyakori betegeskedéssel, ilyenkor pedig sok szülő mindenfajta orvosi vagy laborvizsgálat nélkül kezdi el az adagolást, ami akár veszélyessé is válhat.

Ha esik, nem lehet kizáró ok arra, hogy a gyerek kint töltse az időt a szabadban (Fotó: iStock)

A gyermekorvos tanácsai

  • Hagyd őt meggyógyulni!

Ha túl gyorsan visszakerülnek a gyerekek a az óvodába-iskolába betegség után, akkor sokkal nagyobb a kockázata a felülfertőződésnek, ráadásul még fertőzhetnek, és a gyerek közérzete sem elég jó ahhoz, hogy élvezze a közösség nyújtotta örömöket.

  • Soha ne felejtsd a lelki tényezőt!

A hétköznapi rohanásban egy család együttlétének minőségét jelzi, hogy mennyi jut a gyermeknek az ún. „lelki tankolásra”. A stressz vagy épp a lelki jóllét szintén befolyásolja az immunrendszer működését.

  • Te vagy a felelős azért, hogy mit eszik a gyermek

Akár már születéstől kezdve alakítható a táplálkozási attitűd.

  • A megfelelő folyadékbevitel elengedhetetlen

Nem mindegy, hogy a gyerek vérkeringése milyen, hogyan áramlik a vére az állandóan dolgozó izmokhoz, hogyan látja el oxigénnel az agyát.

  • Az alvás fontosságát sokan elfelejtik

Az alvás mennyisége alapvető fontosságú. Más kérdés, hogy a szülők mennyire tudnak következetesek lenni, de ez nem lehet kifogás, ha nem tudják biztosítani a minimum 10-12 órás alvásidőt.

  • Testmozgás mindig kell!

Az, hogy esik a hó, az eső vagy hideg van, nem kizáró ok arra, hogy a gyerek kint töltse az időt a szabadban. Már nagyon sok óvodában bevezették azt, hogyha egy kicsit szemerkél is az eső, inkább kérnek esőkabátot, esőnadrágot és gumicsizmát, hogy eleget lehessenek a friss levegőn.

  • Nem kell a végletekig felfűteni a lakást

Nem a 25-26 fok az egészséges egy gyermeknek, bőven elég a 18-20 fok is, főleg éjszaka az alvásnál.

  • Figyelj a rendszeres szellőztetésre és a megfelelő páratartalomra!
  • Ésszel használd a probiotikumokat!

A jótékony bélbaktériumok még élénk kutatás tárgyát képezik. Lehet, hogy jótékony hatásuk van, ha az ember kúraszerűen, egy-két hetes periódusokban használja, de azt még vizsgálják, hogy más típusú probiotikum szükséges-e egy hasmenéses betegségnél, más típusú jó az antibiotikus kezelés mellé vagy egy allergiás gyereknél.

  • Omega-3 zsírsavak és halolaj

A kutatók folyamatosan vizsgálják, hogy állnak-e összefüggésben az immunműködéssel, de az biztos, hogy a téli időszakban, amikor kicsit hajlamosabb a depresszióra az ember, normál keretek között szabad szedni ezeket az anyagokat, megfelelő adagolásban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top