

Nagyobb eséllyel alakul ki demencia azoknál, akiknek a vérében magas a transzzsírsavszint – derült ki egy új tanulmányból. A magas transzzsírsavszint a vérben az Alzheimer-kór kialakulásában is nagy szerepet játszhat.
Az arány nem is kicsi, 75 százaléknyi a rizikófaktor.
A transzzsírsavak főként az élelmiszerek feldolgozása során keletkeznek, de egyes kérődzők (például tehén, kecske) teje és testzsírja is tartalmaz transzzsírokat. A vaj általános transzzsírsavtartalma például 2-4 százalék között van.
A legnagyobb mennyiségben a chipsekben, édességekben, feldolgozott élelmiszerekben, gyorsételekben található. Éppen ezért az Egyesült Államokban tavaly be is tiltották a transzzsírsavak nagy mennyiségű használatát élelmiszerek előállításánál.
A kutatást 10 éven át folytatták, étkezési szokások alapján figyelték meg a résztvevőket, akik közül 407 embernek volt magas a vérében a transzzsírsavszint, közülük 104-nél alakult ki demencia.
(via)
(Kiemelt kép: Pixabay)