Egészség

Demenciához vezethet a túl sok gyorskaja

A transzzsírsavak a felelősek.

Nagyobb eséllyel alakul ki demencia azoknál, akiknek a vérében magas a transzzsírsavszint – derült ki egy új tanulmányból. A magas transzzsírsavszint a vérben az Alzheimer-kór kialakulásában is nagy szerepet játszhat.

Az arány nem is kicsi, 75 százaléknyi a rizikófaktor.

A transzzsírsavak főként az élelmiszerek feldolgozása során keletkeznek, de egyes kérődzők (például tehén, kecske) teje és testzsírja is tartalmaz transzzsírokat. A vaj általános transzzsírsavtartalma például 2-4 százalék között van.

A legnagyobb mennyiségben a chipsekben, édességekben, feldolgozott élelmiszerekben, gyorsételekben található. Éppen ezért az Egyesült Államokban tavaly be is tiltották a transzzsírsavak nagy mennyiségű használatát élelmiszerek előállításánál.

A kutatást 10 éven át folytatták, étkezési szokások alapján figyelték meg a résztvevőket, akik közül 407 embernek volt magas a vérében a transzzsírsavszint, közülük 104-nél alakult ki demencia.

(via)

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top