Egészség

Leszavazták a női higiéniai termékek áfacsökkentését

Az ezzel kapcsolatos ellenzéki javaslatok elvéreztek a parlamenti bizottságoknál.

A Magyar Szocialista Párt és a Lehet Más a Politika képviselői még júliusban nyújtottak be egy-egy javaslatot, amelyek az egészségügyi betétek és tamponok áfacsökkentésére vonatkozott – írja a hvg.hu.

Az MSZP-s képviselőnők határozati javaslatban kívánták felszólítani a kormányt a menstruációhoz köthető higiéniai termékek áfájának csökkentésére irányuló lehetőségek vizsgálatára, emellett indítványozták, hogy a szegénységben élő nők akár ingyenesen férjenek hozzá az efféle termékekhez.

AZ LMP törvénymódosítási javaslatát múlt hétfőn tárgyalta a parlament gazdasági bizottsága, ahol végül 10 nem szavazat győzött 5 igennel szemben. Az MSZP javaslatát most kedden tűzték a népjóléti bizottság napirendjére, ahol 4–9 arányban elbukott, bár a hvg.hu értesülései szerint a kormánypárti képviselők tartózkodtak.

Havonta menstruálsz? Akkor fizess! (Fotó: iStockphoto)

A javaslatok így nem kerülnek a parlament elé, vagyis a közeli jövőben nem várható sem áfacsökkentés, sem a szegénységben élő nők ilyen jellegű támogatása.

A hvg.hu megjegyzi, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium 2015-ben nem találta indokoltnak a női egészségügyi termékek áfájának csökkentését, mivel annak nincs köze a gazdaság kifehérítéséhez.

Az nlc-n épp a mai napon számoltunk be róla, hogy a menstruációs szegénység az USA területén élő nők 20 százalékát érinti, az Egyesült Államok határain túl azonban ez az arány kétszer ekkora is lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top