Egészség

Panaszkodtak beteg lakói az idősek otthonára, kitették őket

Korábban három idős ápolt szerződését mondták fel, miután kifogásolták az intézmény ellátását. Erre megérkeztek az ombudsman ellenőrei, de nem akarták őket beengedni a visegrádi Aranykor Alapítvány Idősek Otthonába.

A hivatalosan 36 lakóról „gondoskodó” visegrádi otthon körül az év elején robbant ki a botrány, miután kiderült, hogy három idős ember ellátási szerződését felmondták, mert a fenntartó alapítvány vezetése szerint valótlanságokat állítottak az intézményről. Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának (AJBH) szakértői ezek után érkeztek meg, hogy a napokban megvizsgálják, mi is történik valójában az idősek otthonában.

Ugyan egy nemzetközi, itthon is érvényes ENSZ-egyezmény értelmében a hivatal munkatársai bármikor beléphetnek az intézménybe, az Aranykor Alapítvány elnöke eleinte nem akarta beengedni a hivatal munkatársait – írja a Népszava. Az alapítvány vezetője végül húsz perc után megengedte a belépést az AJBH szakértőinek, akinek ellenőrzése során kiderült, hogy az otthon kilencfős személyzetéből négyen megfelelő engedély nélkül dolgoztak. Továbbá az intézményi orvos sem rendelt eleget, volt olyan idős, beteg ápolt, aki nem is emlékezett rá, hogy mikor járt utoljára orvosnál. Illetve számos beteg évek óta nem járt a szabad levegőn, gyakorlatilag teljesen elzárva éltek a külvilágtól.

Az AJBH szerint jogsértő volt az is, ahogy a panaszkodó lakókat kirúgták, ezt jelezték az intézmény vezetőjének, az alapítvány elnökének és az emberi erőforrások miniszterének is.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top