Egészség

Még mindig rengeteget iszik, dohányzik, és korán hal a magyar

Megjelent az OECD legfrissebb, tavalyi egészségügyi mutatókat elemző és összegző kiadványa, amelyből kiderül, hogy Magyarország világviszonylatban rendkívül rosszul teljesít.

Az OECD-országok közt mind az elkerülhető halálesetek, mind a várható élettartam szempontjából a legrosszabbak közt vagyunk. Az átlag magyar 75,9 évet él, szemben a 80,7-es OECD-átlaggal, 100 ezer főre vetítve 388-an olyan betegségben halnak meg, melyet megfelelő kezeléssel még meg lehetett volna gyógyítani – írja az OECD-adatokat összegző Index.

Cserébe az elsők közt vagyunk, ha a dohányzásról és az alkoholfogyasztásról van szó. A magyar lakosság több mint negyede, 25,8 százalék naponta dohányzik, valamint 11,7 liter tiszta szesznek megfelelő alkoholos ital fogy fejenként évente.

Súlyos szakadék mutatkozik a magyarok várható élettartamában iskolázottság alapján. A legiskolázottabb férfiak várható élettartalma 30 éves korban 12,6 évvel több, mint a legkevésbé iskolázottaké, a nők esetén pedig 6,4 év az eltérés. Szintén aggasztó adat, hogy a rákos megbetegedéseket a legkevesebben Szlovéniában, Szlovákiában és Magyarországon élik túl. A bárki számára elérhető CT- és MRI-készülékek száma pedig Mexikóban, az Egyesült Királyságban, illetve Magyarországon a legalacsonyabb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top