Egészség

Elkészült az ebola elleni védőoltás

Két évtizedes kutatást követően hivatalosan is engedélyezték az ebola elleni védőoltás forgalmazását.
oltás vakcina

Az Európai Bizottság hivatalosan is engedélyezte, hogy forgalomba kerüljön az amerikai Merck gyógyszergyártó Ervebo nevű készítménye, mely hatékony védelmet jelent az ebola ellen. A döntés után két nappal pedig már a WHO is előminősítette. Ez az eddigi leggyorsabb előminősítési folyamat az egészségügyi világszervezetnél – írja az Index.hu.

„Történelmi lépést tettünk azért, hogy biztosítsuk: a leginkább rászorulók hozzáférhessenek az életmentő vakcinához – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója. – Az előminősített oltóanyaggal és a kísérleti kezelésekkel az ebola immár megelőzhető és kezelhető” – tette hozzá.

Az oltóanyagot már kipróbálták a Kongói Demokratikus Köztársaságban, ahol a WHO szerint legalább 236 ezer embert oltottak be, köztük 60 ezer egészségügyi dolgozót. Az első engedélyezett oltóanyagok előreláthatólag jövő év közepétől lesznek elérhetők.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban bő egy éve tört ki az ebolajárvány, azóta csaknem 2200-an vesztették életüket a betegségben.

(via)

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top