Egészség

Koronavírus: hatékonyabb arcmaszkok gyártását kezdik meg

Az új típusú maszk nemcsak elfogja, de el is pusztítja a koronavírust.

Újfajta, az eddigieknél hatékonyabb arcmaszkok gyártását kezdi meg két héten belül a brünni (Brno) Respilon vállalat egy izraeli cég közreműködésével. Ezek az arcmaszkok nemcsak elfogják a koronavírust, de annak elpusztítására is képesek lesznek az anyagban lévő réz-oxid nanorészecskéknek köszönhetően – közölte Roman Zima, a dél-morvaországi cég igazgatója újságírókkal. Roman Zima szerint az újfajta arcmaszkok néhány héten belül kaphatók lesznek, az áruk pedig várhatóan néhány tíz korona (néhány száz forint) lesz.

A hagyományos papírból vagy szövetből készült arcmaszkok hatékonyságát az utóbbi hetekben több szakértő is megkérdőjelezte. A brünni cég nanorészecskék fejlesztésére specializálódott, míg magának az arcmaszknak a legyártását külföldi cégeknél rendeli meg.

A koronavírus a közelmúltban Kínában jelent meg, a fertőzöttek száma meghaladja a hatezret, s több mint százötven beteg már meghalt.

A hagyományos arcmaszkok hatékonyságát a szakértők is megkérdőjelezik (Fotó: Vladimir Smirnov\TASS via Getty Images)

Csehországban a járvány kirobbanása előtt naponta mintegy száz darab arcmaszkot adtak el, mára ez a szám több ezerre emelkedett és számos helyen már nem is kapni arcmaszkot. A cégigazgató, Roman Zima szerint nemcsak az arcmaszkok anyaga és szűrője fontos, hanem az arcmaszk formája is, hogy minden részében jól tapadjon az archoz. A Respilon elemzése szerint az eddig használt különféle klasszikus arcmaszkok nem túl hatékonyak. Hatékonyságukat feljavítja a nanorészecskés szűrő használata, amely a nagyon apró vírusokat is képes elfogni és elpusztítani. Az újfajta arcmaszkok egyszeri használatra készülnek, mert az arcról való levételkor fertőződhetnek.

„Arcmaszkjaink számításaink szerint mintegy másfél-két hónap múlva már kaphatók lesznek a gyógyszertárakban és az üzletekben mondta az igazgató. – A Respilon tavaly mintegy 700 ezer arcmaszkot adott el, elsősorban Kínában, az idén már 8,5 millió darabra kapott megrendelést, ezt azonban egyedül nem vagyunk képesek teljesíteni.”  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top