Egészség

Telefonunk jelezheti előre a mentális problémákat

Egy különleges algoritmus segíthet a mentális betegségekkel élők számára, hogy elkerüljék a krízishelyzeteket.

A kezdeti teszteken hatékonynak bizonyult a spanyol Telefonica telekommunikációs cég és a brit egészségügyi ellátórendszer, az NHS közös projektjében kifejlesztett algoritmus, amely képes előre jelezni, ha egy mentális betegségben érintett embernél krízishelyzet állhat elő – írja a New Scientist. Az okostelefonra telepíthető, a hívásokat és üzeneteket figyelő applikáció képes rá, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén értesítse a megfelelő szakembereket, hogy a páciensnek mentális krízise lehet a közeljövőben.

A rendszer működtetése során 22 indikátort azonosítottak a felhasználók viselkedésében – igaz, ezeket a diszkréció, illetve a tesztben részt vevő önkéntesek adatainak megóvása érdekében nem hozták nyilvánosságra – majd ezeket vetették össze öt év klinikai és társadalmi-gazdasági adataival. A tesztüzemet 2018. novembere és 2019. májusa között tartották, az eredmények láttán pedig több szakértő is úgy találta, hogy a rendszer hatékony és alkalmas lehet akár a rutinszerű használatra is.

A teszt során a projektben részt vevő szakemberek egy listát kaptak, amely azt a 25 embert sorolta fel a vizsgálatban megfigyelt alanyok közül, akiknél a legnagyobb az esélye, hogy a következő 28 nap során mentális krízist élnek át. A szakértők ezután személyesen és telefonon egyeztettek a megjelölt páciensekkel, és azt találták, hogy az algoritmus 64 százalékban pontos eredményeket adott.

A projekten dolgozó csapat most azt vizsgálja, hogyan lehetne csökkenteni a falspozitív eredményeket, illetve hogy a mobilhálózatok adatainak segítségével hogyan lehetne növelni az algoritmus hatékonyságát.

Sokan nincsenek tisztában vele, hogy mentális betegségben szenvednek (Fotó: Profimedia)

„A korai beavatkozással megakadályozhatjuk a krízishelyzet kialakulását, és javíthatunk a gyógyulási esélyeken, így a tesztüzem eredményei mindenképpen érdekesek – mondta Adrian James, a brit Royal College of Psychiatrists munkatársa a New Scientistnek. – Azonban további kutatásokra és elemzésre lesz szükség, mert az adatok ilyen célú felhasználása még gyerekcipőben jár.”

Az ötletért azonban nem feltétlenül lelkesedik mindenki. Allen Frances, egy, a kísérletben nem érintett amerikai pszichiáter szerint „a prediktív eszközök már 50 éve elérhetőek, azonban pontatlanságuk miatt csak korlátozottan alkalmasak a klinikai vagy közegészségügyi felhasználásra. Előfordulhat, hogy sok olyan embert azonosít egy ilyen eszköz, akinek semmi baja sem lesz, míg sokakat, akiket érint a probléma, figyelmen kívül hagy.”

Eközben Sam Smith, a MedConfidential jogvédő szervezet aktivistája arra figyelmeztette az NHS-t, hogy alaposan gondolják meg, mielőtt az Alphának hozzáférést adnak az emberek telefonos és egészségügyi adataihoz.

A projekt most a második fázissal folytatódik, amely során tovább pontosítják az algoritmus működését. Arról egyelőre nincsen információ, hogy mikor várható a módszer széleskörű bevezetése.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top