Mindennapok

Saját pánikrohamáról osztott meg videót egy influencer

Légszomj, szívdübörgés, patakokban folyó izzadság. Torokszorító felvételt posztolt magáról a szorongással küzdő modell.

Említettük már, hogy május a mentális egészség hónapja. Nem, sajnos nem itthon, hanem az Egyesült Államokban, de nem mondhatjuk, hogy nekünk, magyaroknak ne lenne szükségünk egy ilyen figyelemfelhívó kampányra. Az alkoholizmus, a depresszió, a szorongás nálunk is emberek és családok millióinak életét keseríti meg. Sokkal többet kellene tennünk a megelőzésért, de legalábbis azért, hogy minél több szó essen arról, hogy a mentális betegségek éppen úgy kezelésre szorulnak, mint a testi bajok.

A mentális problémákkal küzdők sem választják keserves kínlódásukat, és egyáltalán nem vall tájékozottságra, pláne empátiára egy lekicsinylő mondattal lepattintani a betegeket, mondván: „jó dolgában nem tudja, mit csináljon”, és „az a depressziós, aki megengedheti magának”. Sajnos a mai napig is rengeteg hasonló megjegyzéssel, kommenttel lehet találkozni idehaza, pedig éppen ez az az attitűd, ami hátráltatja a betegek ügyét, és azt, hogy mielőbb szakszerű kezeléshez jussanak.

Álljon itt két magyarokat érintő adat: az Eurostat 2017-es jelentése szerint az Európai Unióban Magyarországon a lakosság 10,5 százaléka vallja magát depressziósnak, szorongásos zavarok pedig a lakosság mintegy 20 százalékát érintik.

Ha egy híresség előáll a saját problémájával, az mindig jót tesz az ügynek, mert nagy tömegek figyelik, amit mond, és hallgatnak rá. Ezért nagyon fontos a most következő történet, és ezért tanulságos nekünk, magyaroknak is.

Kharina K. Instagram-sztár, azaz trendi kifejezéssel élve influencer, csaknem százezren követik bejegyzéseit. Az ő posztjai is azok köré a témák köré összpontosulnak, mint a legtöbb hozzá hasonló modellé: haverok, buli, divat, utazás, szexi bikinis pózok a tengerparton.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Daily dose of vitamin sea... ☀️🌴🧜🏼‍♀️

Kharina K. (@kharina97) által megosztott bejegyzés,

Legutóbbi bejegyzése azonban kilóg a sorból. Egy forgatáson történt nemrég, hogy Kharina pánikrohamot kapott, és a film közben forgott tovább. A lány nem tervezte, hogy felhasználja a felvételt, de végül mégis úgy döntött, hogy nyilvánosságra hozza, hátha ezzel sikerül felhívnia a figyelmet a mentális problémákra.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

⚠️WARNING! VIEWER DISCRETION ADVISED!⚠️ No, this is NOT an act, this is REAL LIFE. This was me earlier having one of THE WORST panic attacks I’d ever had that happened to be caught on camera. Why I had this attack isn’t important so I’ll leave that bit out. I’m posting this not for attention or sympathy, but because I have been given this platform on instagram and would like to do some good with it. You guys see most of my life as rainbows and sunshine (cuz no one likes to post the bad parts anyways) , however this is my reality. Constantly having anxiety and being fine one minute, and like this the next. I try to post as much as I can about mental health to bring AWARENESS to it because it is REAL, and is not taught very well in Malaysia, however I have never been able to show you guys until now. I didn’t choose this, I do not want it, and it’s a horrible thing to be constantly fighting a battle no one knows about or sees that’s in your head 24/7 and constantly feeling like a crazy person. It burdens not only you, but the people around you & yet all you can do is apologize when you yourself don’t even want it which is one of the worst feelings ever. I’m very lucky to have a great support system around me that loves & takes good care of me in times like these, however not everyone is as lucky as I am... and so this post is to remind those who suffer from it that you ARE NOT ALONE, & to hopefully bring awareness to the people who don’t know/understand mental illnesses. If I can enlighten even 1 person by posting this, I’ll be happy and will feel like I have used this platform to do something useful & good instead of just for selfish nonsensical reasons. I may or may not delete this, but I just thought that after everything today, & the fact that someone had actually gotten this on camera, that it felt almost like it was my duty to do some good with it. I hope if someone you know has any form of mental health illness that you try your best to be patient with them time & time again which I know can be hard, but is sometimes the best or only thing you can do for that person... to just try your best to understand, and just BE THERE. ❤️❤️ #mentalhealthawareness

Kharina K. (@kharina97) által megosztott bejegyzés,

„Nem, ez nem színjáték, ez bizony a való élet – kezdi a bejegyzését Kharina. – Életem egyik legszörnyűbb pánikrohamát éltem át, amikor a felvétel készült. Az, hogy mi váltotta ki, nem is számít igazán. Nem azért döntöttem úgy, hogy megosztom a videót, mert figyelemre vagy együttérzésre vágyom, hanem mert itt van nekem ez a fórum az Instagramon, és szeretnék vele végre valami hasznosat kezdeni. A posztjaimból úgy tűnhet, hogy én mindig az élet napos oldalán járok, mert senki nem szeret rossz dolgokat megosztani, de a valóságom ez. Folyamatosan szorongok, az egyik pillanatban még jól vagyok, aztán a másikban jön egy roham, ahogy itt. Igyekszem minél többet posztolni a mentális egészségről, mert fontos, hogy beszéljünk róla: a probléma nagyon is valós, és az én hazámban, Malajziában nem sok szó esik róla.”

És ezt bizony nem csak Malajziáról mondhatjuk el. Pontosabban nálunk azért némi változás érezhető, hiszen az érdeklődés a pszichés problémák iránt egyre erősebb, de azt még mindig kevesen merik nyíltan vállalni, hogy valamilyen lelki betegséggel élnek.

Kharina ezzel zárja sorait: „Bízom benne, hogy ha te is ismersz mentális problémával küzdő embert, akkor igyekszel türelmes lenni vele újra és újra. Tudom, nem könnyű, de sokszor a legtöbb, amit tehetsz az illetőért, hogy megértő vagy, és mellette vagy, amikor szüksége van rád.”

A bejegyzés után rengeteg támogató kommentet kapott a modell:

„Ó, Kharina, köszönöm, hogy kitetted ezt a videót! Ez az egyik legerősebb bejegyzésed, annyira nyers és annyira valóságos. Imádkozom érted, hogy sikerüljön legyőzni a betegségedet!”

„Köszönöm neked ezt a bejegyzést. Én magam is szorongással küzdök, és a tudat, hogy nem vagyok egyedül, nagyon sokat segít.”

„Kiállni a nyilvánosság elé ezzel a videóval a legbátrabb dolog, amit tehettél. Köszönöm, hogy ráirányítod a figyelmet a bajra. A mentális betegség nem vicc, hanem nagyon komoly probléma, amivel foglalkozni kell.”

Reméljük, idehaza is értő fülekre találnak ezek a fontos gondolatok.

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top