Egészség

Kipróbáltuk Jamie Oliver és Cameron Diaz étrendjét

Globális szinten egyre többen lesznek vegetáriánusok és vegánok, hátat fordítva ezzel a húsiparnak, amely sokak szerint nagy károkat okoz. Bolygónk és egészségünk szempontjából már az is hasznos lehet, ha csak néha lemondunk az állati eredetű termékekről, és flexitáriánusok leszünk.

Életem során többször hagytam el a húst és az állati eredetű élelmiszereket. A vegánságot vagy vegetarianizmust azonban csak néhány hétig tudtam tartani, egyszerűen be kellett látnom, hogy szeretem a húst és a tejtermékeket is, nem vagyok hajlandó örökre lemondani róluk.

Szerencsére van egy olyan étrend, amelyet követve nem kell teljesen elbúcsúznunk a hústól, több egészséges ételt fogyaszthatunk, és a Földnek is kevesebb kárt okozunk. Cameron Diaz és Gwyneth Paltrow hollywoodi színésznők már ezt a diétát követik, ahogy Jamie Oliver is odafigyel a tudatosabb húsfogyasztására. Nem az ő hatásukra, inkább magam miatt döntöttem azonban úgy, hogy én is flexitáriánus étrendre váltok, amelyről egyre több szakember és tanulmány ismeri el, hogy jót tesz a szervezetünknek és az ökoszisztémának.

Mi köze Paul McCartney-nak a flexitáriánus étrendhez?

A flexitáriánus kifejezés először a kilencvenes években bukkant fel, hogy vonzóbbá tegye a vegetarianizmust a húsevők számára. Elterjedése igazából Paul McCartney brit zenésznek és két lányának, Stellának és Marynek köszönhető, akik 2009-ben elindították a „Húsmentes hétfő” kampányt.

Minőségi ételek a saját egészségünkért, és a Földért

„A flexitáriánus étrend fordítható úgy is, mint alkalmi húsevés. Olyan vegetáriánus étrend, ami abszolút flexibilis. Az fér bele az étrendbe mennyiségben és minőségben, ami nekünk komfortos. Arra persze törekedni kell, hogy a húsfogyasztásunkat valamelyest csökkentsük, de ez nem jelent teljes mentességet. Tarthatunk húsmentes hétfőket, de már az is flexitáriánusnak számít, aki naponta egyszer eszik csak húst vagy állati eredetű élelmiszert” – magyarázza Abonyi Orsi dietetikus, aki kiemeli, hogy az étrendnek két fontos hozadéka van: egyrészt hosszú távon jót tesz az egészségnek, másrészt az ökológiai lábnyomunkat is tudjuk ezzel csökkenteni.

A hús- és tejipari cégek környezetre gyakorolt hatása igen aggasztó, és a Föld népessége is folyamatosan növekszik. A teheneknek és a marháknak legelőre van szükségük, melyek kialakításához eddig is erdőket irtottak ki. Emellett az állatok több vizet is fogyasztanak, mint a növények, ezáltal még jobban fogy a Föld vízkészlete, az üvegházhatású gázok kibocsátásáról nem is szólva.

Fontos megjegyezni, hogy a flexitáriánus étrend nemcsak arról szól, hogy kevesebb húst eszünk, hanem arról is, hogy kerüljük a feldolgozott vagy mesterséges élelmiszereket, és odafigyelünk azok minőségére. „Olyan termékeket is leemelünk a polcról, amik korábban esetleg nem voltak részei az étrendünknek” – jegyzi meg a dietetikus. Abonyi Orsi szerint a flexitáriánus diétának köszönhetően az emberek akarva-akaratlanul elkezdenek változatosabban táplálkozni, például több hüvelyest vagy alternatív gabonafélét fogyasztanak.

Fotó: Goop Facebook

A fehérjét mindenképp pótolni kell

Azzal, hogy kevesebb húst, sajtot és tejterméket fogyasztunk, kevesebb fehérjét is viszünk be a szervezetünkbe, ezért valahogy pótolnunk kell a deficitet. Ezért is problémás egy kicsit a szakember szerint a manapság divatos vegánság:

„A növényi étrenddel nagyon óvatosan kell bánni, főleg a várandós nők, gyerekek és idősek esetében. A vegánság kivitelezhető, de nagyon okosan kell csinálni, hogy a szervezet minden tápanyaghoz hozzájusson. Hüvelyesek és alternatív gabonafélék mindenképp kerüljenek a napi étkezésekbe. Érdemes az indiai konyha irányába elindulni, ha a vegán étrendet követnénk” – mondja Abonyi Orsi. A szakember szerint a megfelelő fehérjebevitelre akkor is ügyelni kell, ha nem minden napunk állatifehérje-mentes.

„Arra kell odafigyelni, hogy ha húst nem is, de állati fehérjét tartalmazó élelmiszereket, például tojást, tejtermékeket lehetőleg építsünk be a főétkezésekbe. Ha egyáltalán nincsen állati, tehát komplett fehérjeforrásunk, ami az összes aminosavat a megfelelő arányban tartalmazza, akkor úgy rakjuk össze az élelmiszereinket, és olyanokat fogyasszunk együtt, amik kiegészítik egymást. Tehát ami az egyik alapanyagban hiányos, az legyen meg a másikban. Ezért kell együtt fogyasztani például a burgonyát a hüvelyessel vagy a gabonafélével” – tanácsolja a dietetikus, aki hozzáteszi, hogy az egyes ételek összeállítása tervezést igényel. Oda kell nagyon figyelni, hogy minden tápanyaghoz hozzájussunk.

Flexitáriánus diétával lehet fogyni, de…

A flexitáriánus étrendet – a mediterránhoz hasonlóan – gyakran emlegetik fogyókúrás diétaként. Egy 2017-ben közölt tanulmány szerint azok az emberek, akik több növényi és kevesebb állati eredetű terméket fogyasztottak, alacsonyabb testsúllyal rendelkeztek, ráadásul az egészségi állapotuk is jobb volt állandóan húst evő társaikénál: csökkent náluk a cukorbetegség és az emésztőrendszeri megbetegedések kockázata.

Abonyi Orsi szerint ugyanakkor némi fenntartással kell kezelni a fogyással kapcsolatos cikkeket, tanulmányokat. „Nagy igazság, hogy akkor fogyunk, ha kalóriadeficitet érünk el, tehát ha kevesebbet viszünk be energiamennyiségben. Ha azonban túl keveset viszünk be – annyit, hogy az még az alap anyagcserénket, tehát a testünk fenntartását sem fedezi –, akkor lehet, hogy kezdetben fogyni fogunk, de aztán megáll a fogyásunk, és újra visszahízhatjuk a leadott kilókat” – magyarázza a dietetikus, hozzátéve: minden fogyásnál, így egy flexitáriánus diéta esetén is pontosan látni kell, hogy az embernek mennyi tápanyagra van szüksége, mennyit mozog.

Több szint közül választhatsz

A legnagyobb húsfogyasztó is át tud térni a flexitáriánus étrendre. Bármelyik szintet is választod, sokat tehetsz vele az ökoszisztémáért!

Kezdő: 21 főétkezés van hetente. Kezdd azzal, hogy hetente 7 alkalommal nem eszel állati eredetű terméket reggelire, ebédre vagy vacsorára. Ez egyszerűen annyit jelent, hogy ha vasárnap délben és vacsorára rántott húst eszel, a reggelid legyen húsmentes.

Haladó Hetente 14 alkalommal hagyd el a húst. Ez még mindig csak azt jelenti, hogy naponta egy étkezésed során eszel állati eredetű terméket.

Profi: Hetente kevesebb mint 6 alkalommal eszel húst, vagy csak különleges alkalmakkor. Állati eredetű élelmiszereket is csak heti egy-két alkalommal fogyasztasz.

Célszerű nem rögtön profiként kezdeni, hanem először kipróbálni, hogy megy az első szint.

Legyünk flexibilisek, de ne feszüljünk rá az étrendre

Abonyi Orsi megjegyzi, hogy a kevesebb húsfogyasztás miatt kieső fehérjék étrendkiegészítőkkel is pótolhatók, de ilyenkor felmerül a kérdés: miért lettünk vegánok vagy flexitáriánusok?

Ha megvesszük a mesterségesen előállított növényi fehérjeport, ami mondjuk műanyagba van csomagolva, hogy teljes értékű legyen az étrendünk, akkor mennyire lesz fenntartható az életmódunk?

 – teszi fel a kérdést a szakember. Sokkal jobban járunk, ha piacról vásárolunk, és odafigyelünk arra, mit eszünk.

A dietetikus végezetül mindenkit arra figyelmeztet, hogy ne feszüljön rá a flexitáriánus étrendre vagy a fenntartható életmódra: „Próbáljuk meg ezt is flexibilisen kezelni, és magunkhoz képest pozitívan változtatni, mind a saját egészségünk, mind a Föld egészsége érdekében!”

Jamie Oliver is a flexitáriánus étrendet követi (Fotó: Slaven Vlasic / Getty Images)

Hogy működik a mindennapokban?

Több mint 4 hónapja tartom a flexitáriánus étrendet. Két dolog: az egészséges életmód és a fenntarthatóság miatt váltottam. Mivel előtte egy vegán kihívást csináltam, nekem nem volt nehéz a váltás. A gyakorlatban a flexitáriánus étrend azt jelenti, hogy:

  • Reggelire általában zabkását eszem szigorúan növényi (rizs- vagy kókusz)itallal. Kivételt képeznek a hétvégék, amikor szabad a bűnözés. Belefér egy melegszendvics, egy rántotta vagy a csirkemellsonka.
  • Tízóraira általában felszeletelek répát, zellerszárat és jégcsapretket, és ezeket valamilyen cukormentes mártogatóssal eszem, bár mostanság sajnos ritkán jut időm erre az étkezésre.
  • Ebédre hetente kétszer eszem húst, ebből az egyik nap általában a vasárnap, a rántott hús ideje. Elő szokott fordulni, hogy a másik nap kimarad, mert annyira nem hiányzik, hogy húst egyek.
  • Vacsorára vagy a déli maradék jut, vagy valamilyen növényi alapú krém kenyérrel és zöldségekkel. Az állati eredetű élelmiszerekkel ilyenkor megengedőbb vagyok, heti 3-4 alkalommal eszem valamilyen sajtot, joghurtot, mert ezekről nem vagyok hajlandó lemondani.

Ami emellett még nagyon fontos számomra, hogy a húsokat próbálom piacon vagy olyan ismerősöktől beszerezni, akik megfelelő körülmények között, jól tartják az állatokat.

Az a tapasztalatom, hogy ennek az étrendnek köszönhetően sokkal energikusabb lettem. Vannak olyan napok, amikor nagyon nehéz tartani a diétát, például karácsonykor, vagy egy nyaralás alkalmával, de ennyi bűnözés szerintem bele kell, hogy férjen.

Az elején fogytam néhány kilót, de utána a súlyom beállt egy szintre, ahonnan valószínűleg csak rendszeres mozgással lehetne elmozdítani. De nem is a fogyás miatt váltottam. A tudat, hogy a korábbi étrendemmel ellentétben most kevésbé ártok a környezetnek, jó érzéssel tölt el. Csak ezért is érdemes volt változtatnom.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top