nlc.hu
Életmód

Flexitariánus étrend az idei trend

Trendi idén a flexi – erről szól a flexitáriánus étrend

Divat a vegetáriánus és a vegán étrend, de mit tehetnek azok, akik nem szeretnének örökre lemondani a húsfogyasztásról? Nekik lehet megoldás a flexitáriánus étrend! Az irányzat követői nem vegetáriánusok, csupán minimalizálják a húsfogyasztást és egyre több követőjük van.

Minap igyekeztem tesztelni szűk környezetemben, hogy ki mit tud a flexitariánusokról. Vadabbnál vadabb elkéspzelések születtek azzal kapcsolatban, vajon kik is ők. Egy a lényeg, halvány fogalmuk sem volt, mit jelent ez a szó. A flexitariánus kifejezés a flexible és a vegetarian, azaz a rugalmas és a vegetáriánus szavakból áll össze. Manapság, amikor a társadalmi nemeknek külön tudománya van, furcsa lenne, ha pont a vegetáriánusok és a hússal húst evők között elhelyezkedő kicsi, ám egyre szélesedő csoportot ne tudnánk felcímkézni.

Ők azok, akik félig vegák, de néha azért esznek húst is. Azaz szándékosan igyekeznek csökkenteni az állati eredetű élelmiszereket az étrendjükben, de túlságosan puhányok ahhoz, hogy örökre lemondjanak a nagyiféle, házi tyúkból főzött, gyöngyöző húslevesről.

 

Miközben se szeri, se száma a trendi étkezési irányzatoknak, ha hihetünk a gasztrotudományos előrejelzéseknek, 2022 a flexi éve lesz. Az irányzat követői szerint ez lehet az első lépés saját gyógyulásunkért és természetesen a bolygónk megmentéséért. Eszembe jutott erről egy parádés szereposztású film, a Promenád a gyönyörbe, amelyben William Lightbodyt felesége, Eleanor Dr. John Harvey egy szanatóriumba küldi, hogy méregtelenítő kúrán vegyen részt. A hely tulajdonosa Kellogg, a kukoricapehely-király, aki körül hiába nyomakodnak szélhámosok, sarlatánok, szerencselovagok ezerszám, őt csakis az egészséges életvitel foglalkoztatja. A gazdagok tülekednek, hogy bejussanak az intézménybe, ahol valóban egyedi módszerekkel ápolják testüket-lelküket, ám a csodálatos kúrák sikere helyett vígjátékba illő, kellemetlenebbnél kellemetlenebb meglepetések sora éri őket.

 

Drága nagypapám szavai jutnak eszembe, aki kislányként gyakran mondogatta nekem azt, hogy:

– „Husikám, mindent lehet, csak mértékkel. Nem kellenek a faksznik!”

Mi köze Paul McCartney-nak a flexitáriánus étrendhez?

A flexitáriánus kifejezés először a kilencvenes években bukkant fel, hogy vonzóbbá tegye a vegetarianizmust a húsevők számára. Elterjedése igazából Paul McCartney brit zenésznek és két lányának, Stellának és Marynek köszönhető, akik 2009-ben elindították a „Húsmentes hétfő” kampányt.

Nincs új tehát a Nap alatt. Az élet egyre inkább rákényszerít bennünket arra, hogy tudatosan tegyünk azért, hogy fenntartható maradjon Földünk. Valószínűleg egyre inkább visszatérünk majd dédszüleink életmódjához. Igaz, ők azon prózai oknál fogva fogyasztottak kevés húst, mert nem telt rá túlságosan gyakran. A húsfogyasztás csökkentése tulajdonképpen elég népszerű dolog alapból. A kezdőknek ott van a már említett húsmentes hétfő, a haladóknak itt volt a veganuár, a senior szinten állóknak pedig a Graham Hill-féle hétköznapi vegetáriánusok mozgalma, ahol csak hétvégente szokás állatokat enni. A flexi életmódot is érdemes fokozatosan elkezdeni.

Hogyan kezdj bele?

Kezdő:  Kezdd azzal, hogy hetente 7 alkalommal nem eszel állati eredetű terméket reggelire, ebédre vagy vacsorára. Ez egyszerűen annyit jelent, hogy ha vasárnap délben és vacsorára rántott húst eszel, a reggelid legyen húsmentes.

Haladó: Hetente 14 alkalommal hagyd el a húst. Ez még mindig csak azt jelenti, hogy naponta egy étkezésed során eszel állati eredetű terméket.

Profi: Hetente kevesebb, mint 6 alkalommal eszel húst vagy csak különleges alkalmakkor. Állati eredetű élelmiszereket is csak heti egy-két alkalommal fogyasztasz.

A kérdés már csak az, hogy hogyan tudjuk az egyre inkább húsmentes gasztronómiát átültetni a saját, megszokott ízvilágú étrendünkbe úgy, hogy valamiféle arany középutat találjunk a fenntartható és egészséges, ugyanakkor a Krúdy-féle hedonista, gasztrokulturális élvezetekben gazdag hagyományaink között? Egyszerűen úgy, hogy a lehető legtöbbször növényi alapon táplálkozunk, de néha azért bele-belecsempészünk valami kényeztető finomságot is az ételeinkbe. A flexi életmód a hús- és tejtermékfogyasztást ritkán és magas minőségű, lehetőleg hazai gazdálkodásból származó, bio alapanyagokból ajánlja. Az alapelvek: állati helyett növényi fehérjék (hüvelyesek, magas fehérjetartalmú, teljes gabonák), minél kevésbé feldolgozott termékek fogyasztása, a hozzáadott cukrot tartalmazó ételek minimalizálása. Az irányzat sikeréhez persze az is nagyban hozzájárul, hogy olyan követőkkel büszkélkedhet, mint például Snoop Dogg, Katy Perry, Jaz-Z, Beyoncé, Serena Williams, Jamie Oliver, Oprah Winfrey, Arnold Schwarzenegger, Chris Hemsworth, Gordon Ramsay, Brad Pitt és Leonardo DiCaprio.

Mit együnk egy szebb jövőért?

  • növényi fehérjék: szója és belőle készült termékek (pl. tofu), hüvelyesek
  • alacsony keményítőtartalmú zöldségek: zöld levelesek, paprika-, káposztafélék stb.
  • magas keményítőtartalmú zöldségek: édesburgonya, kukorica, sütőtök, zöldborsó stb.
  • gyümölcsök
  • teljes értékű gabonafélék
  • diófélék, mandula és olajos magvak, növényi (édesítés nélküli) tejpótló italok: mandula-, rizs-, zabtej stb.
  • szabadtartású csirkék tojásait válasszuk
  • halak esetén a szabadban fogott halakat helyezzük előtérbe
  • húsok és tejtermékek esetén szintén keressük a szabadon tartott, legeltetett állatok húsát, termékeit. 

Mik a flexi életmód előnyei?

  • mindent ehetünk, ezért semmi után sem kell sóvárogni
  • hozzájárulhatunk az állatok védelméhez, mert kevesebb húst fogyasztunk
  • a húsfogyasztás visszaszorításával csökkenthetjük a mezőgazdasági termeléssel kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét (a hús előállítása igencsak vízigényes, környezetszennyező folyamat, amelynek óriás az ökológiai lábnyoma)
  • az egészséges táplálkozásnak köszönhetően jelentősen csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések vagy éppen a cukorbetegség kockázata
  • kellő átgondoltsággal még pénzt is spórolhatsz
  • segíthet a fogyásban

Heti flexitariánus mintaétrend

Reggelire egyél zabkását növényi (rizs- vagy kókusz-) itallal. Hétvégén szabad a bűnözés. Hét közben belefér egy melegszendvics, egy rántotta vagy a csirkemellsonka. Tízóraira fogyassz almát, répát, zellerszárat növényi alapú vagy bio termelőtől származó kefires vagy joghurtos mártogatóssal. Ebédre hetente kétszer egyél húst, ebből az egyik nap általában a vasárnap legyen a rántott hús ideje.

Vacsorára megfelel a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér valamilyen növényi alapú krémmel és zöldségekkel. Állati eredetű élelmiszerek is kerülhetnek a tányérodra heti 3-4 alkalommal, pl. sajt, túró.

 

Rakott kel flexitariánus módra

 flexitáriánus gasztrotrend alkalmi húsevés

Rakott kel flexi módra (Fotó: Nosalty)

Hozzávalók:

  • 1 fej kelkáposzta leveleire szedve
  • 3 db hagyma finomra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 2 dl fehérbor
  • 100 g rizottórizs
  • 4-5 dl csirke- vagy zöldség alaplé
  • olívaolaj
  • 2 szem paradicsom meghámozva és kockákra vágva
  • 1 db kápia paprika apró kockákra vágva
  • 200 g vegán darált hús
  • 20-20 g petrezselyem durvára vágva
  • 4-5 dl csirke alaplé 
  • 3 evőkanál bio, zsíros tejföl
  • 2 evőkanál teljes kiőrlésű kenyérmorzsa

Elkészítése:

  1. A kelkáposztalevelek vastag ereit kivágjuk (ezeket felhasználhatjuk később zöldségalapléhez), majd sós vízben puhára főzzük, lehűtjük és felitatjuk róluk a nedvességet.
  2. A rizottóalaphoz olívaolajon lepároljuk a hagymákat, összepirítjuk a rizzsel és felöntjük a fehérborral. Összeforraljuk, majd szakaszosan hozzáadjuk az alaplevet, amivel 3-4 percig tovább főzzük.A raguhoz olívaolajon megpároljuk  a paprikát és a paradicsomot.
  3. Közben a vegán húst forró serpenyőben megpirítjuk. Beletesszük a paradicsomos alapba, sózzuk, borsozzuk.
  4. Hozzákeverjük a rizottóalapot, ha kell, alaplével szaftosítjuk.
  5. Összeállításkor a tepsit kiolajozzuk és körbeszórjuk teljes kiőrlésű kenyérmorzsával.
  6. Kibéleljük a káposztalevél lel, rátöltünk a raguból, majd ezt ismételjük, amíg az alkotóelemek tartanak.
  7. A tetejét megkenjük bio tejföllel és megszórjuk még egy kis kenyérmorzsával. 220 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

További olvasnivalók az egészséges életmódról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top