nlc.hu
Életmód

Az egészséges életmód ára

Élj egészségesen, de készülj arra is, hogy ez bizony drága menet lesz!

A nagy fogyókúrás, januári fogadkozásban az a tanács rendre felbukkan, hogy cseréljük le az otthoni alapanyagokat, ételeket egészségesebb verzióra. De mennyibe fog ez kerülni?

Az biztos, hogy az életmódváltás egyáltalán nem olcsó mulatság, ezért is nem pártolom azt, amikor túl hamar ítélkezünk a túlsúlyos emberek fölött. Lehet, hogy nem a motiváció, hanem épp a pénz hiányzik valakinek ahhoz, hogy egészségesebb alternatívát válasszon a boltban az ételek, alapanyagok közül. Ez van, a krumpli és a sima tészta olcsóbb, az egészséges ennivalók pedig drágák, nincs mit szépíteni a dolgon.

Cseréld le az alapélelmiszereket, ha fogyni akarsz

A január a nagy fogyókúrák kezdetéről is szól, még mindig az egyik legnépszerűbb fogadalom az újévre, hogy mind megszabadulunk a felesleges kilóktól. Ennek megfelelően el is árasztja a rengeteg jó tanács az internetet, kapunk csodaszerekről reklámokat, melyekkel két hét alatt 20 kilót adhatunk le, és olyan diétás programok jönnek szembe, amikre vaskos pénzeket kellene kifizetni, csak hogy adjanak egy hozzávetőleges étrendet és némi port, amiben ki tudja, mi van.

A leggyakrabban azért szerencsére mégis az a jó és helyes tanács bukkan fel a szemünk előtt, hogy cseréljük le az alapanyagokat a konyhánkban, iktassuk ki a fehér lisztet, cukrot, tehéntejet, krumplit, és használjunk alternatív köreteket, teljes kiőrlésű gabonákat, növényi tejeket és cukorpótlókat. Ez amúgy valóban követendő tanács, és tényleg ezen a ponton kezdődik a helyes táplálkozás, fogyás, csakhogy arról már nem szólnak ezek az írások, hogy milyen mélyen kell az egészséges életmódhoz a zsebünkbe nyúlni.

Élj egészségesen, de készülj arra is, hogy ez bizony drága menet lesz!

Tényleg olyan drága az egészséges életmód? (Fotó: Getty Images)

A család általában nem vált veled életmódot

Vegyük azt alapul, hogy eddig teljesen hagyományos magyar konyhát vittél otthon, azaz zsírban, fehér lisztben, cukorban gazdag étkezéseket rittyentettél a családnak. A férj és a gyerekek ezt nem is akarják feladni, eszük ágában sincs reform életmódot folytatni, köszönik szépen, továbbra is azt kérik, hogy főzz nekik hagyományos módon, és legyen hétvégén rakott krumpli gazdagon megpakolva kolbásszal és lelocsolva egy liter tejföllel, majd utána még egy jóféle, cukros almás pitét is hozz össze desszertnek. Még csak hibáztatni sem lehet őket, hiszen ha az évek során hozzászoktak egyféle étrendhez, nincs gondjuk a súlyukkal és egészségükkel sem, akkor miért akarnának másik életmódra váltani, amiben megfosztják őket a kedvenc ételeiktől?

Valljuk be, az esetek többségében mi sem mondanánk le a 20 év múlva várható egészségügyi állapotunk miatt a mákos gubáról és sztrapacskáról, ha nem lenne problémánk a súlyunkkal. (Pedig igazából nem annyira a fogyásért, mint inkább azért kellene megreformálni az ételeinket, hogy ne haljunk bele 50 évesen a csülkös krumplikba.)

Aki valaha belefogott fogyókúrába úgy, hogy a család többi tagja megmaradt a régi étkezési szokásoknál, mind átérzi ezt a helyzetet. A nagy nehézség ebben az, hogy nem tudod lecserélni az összes alapanyagot otthon egészségesebbre, hanem továbbra is meg kell venned a hagyományos ételekhez valókat, és plusz költségként beugrik a kosaradba a sok reform hozzávaló is, amire az új étrendhez van szükséged. Ha tehát eddig 20 ezret hagytál a boltban hetente, akkor mostantól minimum 25 ezerre emelkedik ez a költség, és akkor még kíméletesen számoltunk.

Mennyi az annyi?

A leggyakrabban használt alapanyagok között körülnézve látható jól, milyen árakban kell gondolkodni. A számításainkat egy olcsónak számító bolt kínálatából végeztük – a teljesség igénye nélkül –, persze csak példának jók, hiszen ahány bolt és márka, annyiféle ár létezik, de arra jó a táblázatunk, hogy az árkülönbséget mutassa.

Tényleg drágább az egészséges életmód

Hagyományos vs. egészséges alapanyagok egy nagy áruház árai alapján (Kép: nlc.hu)

Utoljára hagytam a cukrot, mert egy kis magyarázatra szorul, ugyanis lehet olcsóbban is cukorpótlót szerezni, kapható folyékony édesítőszer 299 forintért, csak sajnos az ízélményt nem kapjuk meg tőle, úgyhogy ha az ember arra kötelezi el magát, hogy mostantól cukormentesen étkezik, de amúgy szereti az édes ízeket, akkor kinyögi a rendes cukorpótló árát is. A hús pedig nem véletlenül hiányzik a felsorolásból, mert már oly mindegy, hogy csirkemellet vagy sertéscombot, esetleg virslit veszünk, mindennek a kilónkénti ára meghaladja az ezer forintot. Abban pedig reménykedünk, hogy a hagyományos étrendet követőknek is szerepel napi szinten zöldség és gyümölcs az étlapon, így nem számolunk megnövekedett költséggel ezen a területen sem.

Nem kell az áldozathibáztatás

Nem akarunk lebeszélni senkit az egészséges életmódról, nem ez a célja az árak összehasonlításának, hanem az, hogy készülj fel lélekben: ha a januári fogadalom miatt egészséges alapanyagokra szeretnél áttérni, akkor bizony számolni kell a kiadásokkal is. És akkor még ide sem számoltuk a sok apróságot, nasikat, protein szeleteket, cukormentes joghurtokat vagy fehérjeporokat, amiket szintén megveszünk a fogyás és reform életmód nevében, és számottevően megdobják a kiadásokat – azaz mocskosul drágák. Hosszú távon persze bejön ezeknek az egészségesebb ételeknek az ára, hiszen amit ma kifizetünk tönkölybúza lisztre, azt a pénzt nagyobb eséllyel nem kell majd kiadnunk vérnyomásgyógyszerre 20 év múlva.

A fogyókúra és egészséges étkezés mindig nagy biznisz volt, nincs ez most sem másképp, csak manapság társul a társadalmi párbeszédben, közfelfogásban az egészséges életmód mellé egy nagy adag bűntudatkeltés is, miszerint aki nem fogy le, nem eszik alternatív módon, az nem törődik magával, akaratgyenge, és kevesebbet ér, mint fitnesz társai. Pedig szó sincs erről, sok esetben csak a pénztárca és család közbeszól a nagy kajareform végrehajtása közben. Az lenne a szép világ, ha az egészséges ételek mindenkinek szabadon választhatók lennének, és nem az áldozathibáztatás menne, meg a mutogatás a kövérekre, hanem mindenki számára hozzáférhető áron lennének a reformételek ugyanúgy, mint a fehér liszt vagy a kristálycukor. 

Az okos egészség

Nem kell azért nekikeseredni és lemondani az anyagiak miatt az egészséges étrendről, csak egy extra adag tudatosságra van szükséged, ha szeretnél változtatni. Elsősorban ne a fogyásra koncentrálj, legyen ez csak egy mellékhatása az egészséges életmódnak, és azért lehet itt-ott spórolni, például, ha nem egy vásárlásban akarsz mindent megreformálni a konyhában, akkor eloszlik a terhelés, illetve az is költségkímélő megoldás, ha előre eltervezed az étkezéseket, és dobozolsz magadnak, amit csak lehet.

Az egészséges életmód nevében pedig ne csodadiétákat és egyenétrendeket keresgélj, hanem inkább kövesd a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által kidolgozott táplálkozási ajánlást: az OKOSTÁNYÉR® szerint a tányérunkon lévő étel fele zöldség, illetve gyümölcs legyen, 30 százalék származzon gabonafélékből, 20 százalék pedig az állati fehérjéknek – húsok, tejtermékek, tojás – marad. Folyadékból napi nyolc pohárral érdemes meginni, és törekedjünk arra, hogy a lehető legkevesebb cukrot, sót és zsírt használjunk.

Drágább az egészséges étrend
Megnézem
Összes kép (3)

A szakemberek tehát nem a drasztikus változtatást javasolják, hanem inkább úgy kell gondolni az étrendünkre, mint a gyurmára, amin mindennap alakíthatunk egy keveset. Ma több zöldséget teszel az ebédhez, holnap nem kirántod a húst, hanem grillezed, utána pedig két kanállal kevesebb cukorral iszod a kávét. Ha a lassú változást és az okostányért tartod szem előtt, akkor nem fogsz lefogyni 20 kilót két hét alatt, cserébe hosszú távon normalizálódik a súlyod, a pénztárcád sem rokkan bele a reformokba, és még az egészséged is meghálálja az új életmódot.

A mozgás is az egészséges életmód része:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top