Egészség

Fülzúgás – súlyos betegségre utalhat, meglepő gyógymód segíthet

Duruzsolás, ciripelés, zsongás – kellemesnek ható szavak, de korántsem azok, ha egész nap kínozzák az embert. Honnan jön a fülzúgás, és hogyan „gyógyítható”?

Vannak olyan testi tünetek, amik talán nem jeleznek súlyos betegséget, mégis bosszantóak lehetnek. Ilyen például a fülzúgás, amitől nemrég Völgyesi Gabi is szenvedett fél éven át. „Szinte egyik pillanatról a másikra történt. Egyik este, amikor csönd volt, elkezdtem érezni ezt a borzasztó hangot. Nem tudom megfogalmazni, milyen is volt, ijesztőnek mondanám. Először azt hittem, elmúlik magától, a nap során, a koncertjeink alatt például nem hallottam, de amint csend volt körülöttem, azonnal hallottam ezt az utálatos zúgást. Már szinte rettegtem az estéktől” – mesélte a Unique énekese az nlc.-nek.

Gabit persze rengeteg orvos látta, de ahogy sokszor lenni szokott, nem találtak semmit, a leletei negatívak voltak. „A legrosszabb ilyenkor az, hogy az ember saját magával küzd. Próbáltam lelki oldalról megközelíteni a dolgokat, ezért gondoltam arra, hogy a pszichológussal biztosan feloldunk majd olyan érzelmi blokkokat, amik esetleg okozhatják a zavart a fejemben. Jól kisírtam magam az orvosnál, számottevő változás azonban nem történt az állapotomban” – panaszolta. Végül rátalált dr. Papp János hagyományos kínai orvosra. Ő végre rájött, hogy Gabinál a vesék alulműködése okozta a fülzúgást. Azóta az akupunktúra sokat segített az énekes az állapotán. „Újra a régi vagyok, és sokkal energikusabb” – újságolta, és megjegyezte: nagyon sokan küzdenek ezzel a problémával, csak nem beszélnek róla.

Gabinak igaza lehet, hiszen a bejegyzése nyomán elég sokan írják, hogy nekik vagy ismerősüknek volt hasonló tünete, és az is tipikus, hogy az orvosok csak tapogatóznak; sokuknál a mai napig nem tudják, mi áll a háttérben. De mi is ez a rejtélyes betegség, egyáltalán betegség-e?

Fotó: Profimedia

A válasz nem: a fülzúgás nem betegség, még akkor sem, ha van szépen hangzó latin neve (tinnitus), meg korrekt definíciója: „olyan hallási érzés, ami nem hozható oki kapcsolatba hangforrással”. Vagyis nem szól semmi, de a fejünkben mégis… A jelenség a magyarok három-öt százalékát érinti két lehetséges formában. Az objektív fülzúgást műszerével az orvos is érzékeli, a szubjektívet viszont csak maga a beteg (ez a gyakoribb). Szóval nem betegségről, hanem egy tünetről van szó, és persze itt kezdődnek a nehézségek is, merthogy… minek is a tünete? Nehéz megmondani, mivel elég sok a gyanúsított.

A fülzúgás lehetséges okai

  • dohányzás
  • stresszes életmód
  • magas vagy alacsony vérnyomás
  • érszűkület
  • antibiotikumok, vizelethajtók
  • a belső fül vérellátási zavara
  • idegen anyag, víz a hallójáratban
  • a nyaki csigolyák elváltozásai
  • középfülgyulladás
  • hirtelen zaj, robaj
  • hangos koncert
  • zajos munkahely
  • időskori hallásromlás

Oké, de pontosan mit hallasz? – szokták kérdezni az ismerősök azt, aki ilyesmire panaszkodik. Néha nem is könnyű megmondani. A hangok lehetnek gyengébbek vagy hangosabbak, jelentkezhetnek egyik vagy mindkét oldalon, szólhatnak folyamatosan vagy akár pulzálóan. De akárhogy is szólnak, abban egyetérthetünk, hogy elég idegesítőek lehetnek. Zavarják a munkát, a pihenést, mindent. Persze a legnyugtalanítóbb az, amikor nem tudjuk, hogy mitől vannak. (Ha megnézzük a lehetséges okokat és Gabi esetpéldáját, nála gyanakodhatunk a stresszes életmódra, a hangos koncertekre, de persze fizikai tényezőkre is.)

Így vizsgálják

Az orvos először is megnézi a hallójáratokat és a dobhártyát, majd a nyaki ereket érdemes vizsgálni. Javasolhat nyaki ultrahang vagy MR végzését is, és persze alap, hogy megméri a vérnyomást.

Így kezelhető

Rövidebb ideje fennálló fülzúgás hátterében vérellátási zavar állhat, ezért itt a kezelés során rendszerint keringésjavítókat adunk, illetve a kezdeti időszakban a szteroid terápiától várjuk leginkább a javulást” – nyilatkozta dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa a HáziPatikának. „Ha a gyógyszeres kezeléssel sem érünk el érezhető javulást, akkor alternatív kezelési módok is szóba jönnek. A magyar kutatók által kifejlesztett lágy lézerrel az utóbbi két évben igen jó eredmények születtek” – mutatott rá a szakértő, aki szerint a mágneses terápia is jó alternatíva lehet, bár leszögezi, hogy sem a gyógyszeres, sem az alternatív terápiák alkalmazása nem garancia a tünetmentességre. Hát, próbálkozzunk, mást úgysem tehetünk, nem igaz? Valami előbb-utóbb csak segít…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top