Sztárok

Völgyesi Gabi fülzúgása komoly betegséget jelzett: „Jól kisírtam magam az orvosnál”

Nemrég fél évig tartó fülzúgásáról mesélt közösségi oldalán, azóta kiderült, mindezt nem pszichés ok, hanem veseproblémája okozta. A Unique énekesnője az nlc-nek mesélt arról, hogyan változott meg az élete betegsége óta.

Hogyan kezdődött a fülzúgásod?

Nagyon nehéz visszaemlékezni, de szinte egyik pillanatról a másikra történt. Egyik este, amikor csönd volt, elkezdtem érezni ezt a borzasztó hangot. Nem tudom megfogalmazni, milyen is volt, ijesztőnek mondanám. Az volt a legrosszabb az egészben, hogy nem tudtam elmondani a páromnak, Ádámnak, hogy mit hallok. Nem lehet egzakt módon meghatározni a zúgást, hiszen hol erősebb, hol gyengébb, hol előjön, hol nem, hol figyelek rá, hol nem… Először azt hittem, elmúlik magától, a nap során, a koncertjeink alatt például nem hallottam, de amint csend volt körülöttem, azonnal hallottam ezt az utálatos zúgást. Már szinte rettegtem az estéktől, hogy mi lesz, ésmennyire viselem majd magamat rosszul.

A gyerekeid ebből észrevettek valamit? Martin és Eliot hogyan reagált betegségedre?

Nálunk nincsenek tabuk, ezért ezt is elmondtam nekik természetesen. Hat- és nyolcévesen már tudhatják ezt. A kisebbik fiam, Eliot egyszer megkérdezte, hogy az egyik dalomban a fülzúgásról énekelek-e? Aranyos volt. Próbáltam összeszedni magamat, nem fürdőzni az önsajnálatban. De bevallom, sokszor előfordult, hogy néztem a gyerekeket, amikor játszottak a nappaliban, és arra gondoltam, milyen hatással lesz rájuk vagy rám, ha ez nem múlik el.

Akkor voltak mélypontok. Alapvetően hogy kezelted a helyzetet?

Sokszor éreztem elkeseredettséget, mert nem láttam javulást az állapotomban. Ádámra ugyanakkor mindig számíthatok, megértő, türelmes társam volt a nehezen viselhető időszakomban is.

Egy egyszerűnek tűnő fülzúgással merre indul el az ember, mit lehet ilyenkor tenni?

Orvosról orvosra jártam, voltam fül-orr-gégésznél, aztán pszichológusnál is. Sok vizsgálaton estem túl, az összes leletem negatív lett. Tanácstalanok voltak az orvosok és terapeuták. A legrosszabb ilyenkor az, hogy az ember saját magával küzd. Próbáltam lelki oldalról megközelíteni a dolgokat, ezért gondoltam arra, hogy a pszichológussal biztosan feloldunk majd olyan érzelmi blokkokat, amik esetleg okozhatják a zavart a fejemben. Jól kisírtam magam az orvosnál, számottevő változás azonban nem történt az állapotomban. Már nem tudtam, mihez kezdjek, és ekkor jött Martin osztálytársának anyukája, aki felhívta a figyelmemet a kínai orvoslásra. Ajánlott egy nagyon jó orvost, Dr. Papp Jánost, hagyományos kínai orvost, akinek végül a gyógyulásomat köszönhetem.

Milyen vizsgálatokat csinált az orvos?

Először is elküldött laborvizsgálatra, illetve a kínai orvoslás általános diagnosztikai módszereit alkalmazta, alaposan kikérdezett, a nyelvemet és a pulzusomat vizsgálta. Már akkor gyanakodott arra, hogy esetleg a vesémmel lehet gond. Meglepődtem, korábban azt hittem, egészséges életet élek. Az egészségemet támogató ételeket fogyasztok, figyelek, hogy kevés cukrot egyek, és rendszeresen tornázom is. Sőt, azt hittem, eleget iszom, de úgy látszik, mégsem! A leletekből és a vizsgálatból kiderült, hogy a fülzúgásom a vesém legyengülése, alulműködése miatt alakult ki. Ez még műszerekkel nem mutatható ki, hiszen a vesém még működött, nem volt szervi elváltozás, de egy kínai orvos már ebben a fázisban is el tudja kapni az elváltozást, és helyre tudja állítani a gyengén muzsikáló szerv működését, mielőtt még komolyabb probléma lenne. Mivel nem ittam elég folyadékot, ezért állhatott be ez az állapot. Az orvosom azonnal elkezdett heti háromszor akupunktúrával kezelni. Azt javasolta, hogy az akupunktúrán túl napi szinten igyak legalább 3-4 liter folyadékot. Én pedig azóta betartom minden utasítását. Most is éppen egy kezelésre igyekszem. Tartottam eleinte a tűszúrásoktól, de tudtam jól, hogy nincs mit vesztenem, meg kell próbáljam. A szúrások nem fájdalmasak, sőt, abban az időszakban, amikor kezel az orvos, mindig relaxálok is egy jót. Ezen kívül figyelek a napi szintű folyadékfogyasztásra. Meleg, tisztított csapvizet, valamint gyógyteákat iszom, amelyek támogatják a vesét. Leszoktam a fekete teáról és kávéból is egyet iszom naponta, mert a koffein rengeteg vizet von el a szervezettől.

Völgyesi Gabi az orvosával, dr. Papp Jánossal (Fotó: nlc) 

Mikorra lettél jobban? Mikor érezted, hogy kezdesz újra a régi lenni?

A negyedik akupunktúrás kezelés után volt egy áttörés, onnantól számolom a javulásomat. Olyan szinten lecsökkent a zúgás a fülemben, hogy az a csodával egyenlő. Megmondom őszintén, azt magam sem gondoltam, hogy a kínai orvoslás segít majd. De most már olyannyira hiszek benne, hogy elhatároztam, elkezdem az alapjait elsajátítani. Az orvosom indít egy képzést, ahol a kínai orvoslás alapjait, anatómiát, illetve Tuina masszázst is oktat, amely konkrét betegségek kezelésére is alkalmas. Például Kínában Tuina masszőrré csak főiskola elvégzése után válhat valaki. Szeretném beleásni magamat, és ha nem is leszek orvos, de a gyerekeimnek vagy a családomnak tudok segíteni egy masszázzsal, ha például lázasak vagy fáj valamijük, nekem már megérte. Mindig is kacérkodtam a gondolattal, hogy anatómiát tanuljak, ennek most jött el az ideje.

Hogy érzed magad most, hogy már jó pár kezelésen túl vagy?

Újra a régi vagyok, és sokkal energikusabb. Ez persze azért is van, mert kezd rendbe jönni a vesém. A legutóbbi kezelésen az orvos azt mondta, még az arcom is megváltozott, mióta jobban vagyok. Én is érzem a változást, most jól érzem magam a bőrömben. Nem mondom magam száz százalékig gyógyultnak, mert nem akarok semmit elkiabálni, de a gyógyulás útján vagyok. Végre most már élvezem az élet minden pillanatát, és hálás vagyok a sorsnak, hogy megismerkedtem a kínai orvoslással, ami csodát tett velem.

Nem félsz attól, hogy visszatér a fülzúgás?

Bennem van ez az érzés, de nem akarok rettegésben élni, ezért is szeretnék többet megtudni a kínai orvoslásról. Az akupunktúra mindig ott lesz, hogy meggyógyítson, ami jó érzéssel tölt el. Sokat gondolkoztam, hogy kiálljak-e a közösségi médiában ezzel a betegséggel. Úgy érzem, jól döntöttem. Nagyon sokan küzdenek ezzel a problémával, és nem beszélnek róla. Pedig van megoldás, csak bizalmat kell szavazni a kínai orvoslásnak. Nagyon fontos az akupunktőr személye. Hálás vagyok, hogy megismertem doktor Papp János hagyományos kínai orvost, aki segített nekem a gyógyulásban. A folyadékfogyasztásra pedig nagyon ügyelnünk kell, hiszen fontos, hogy a szerveink jól működjenek. Nem lehet egészségesen élni, ha nem iszunk rendszeresen. Nálunk a vízfogyasztás most is és a jövőben is prioritást fog élvezni.

Völgyesi Gabi és a fiai, Eliot és Martin (Fotó: nlc) 

Te is és mindkét gyereked januári születésű, így már felszabadultan tudtatok ünnepelni?

Az év első hónapja nálunk mindig ünnepléssel teli, Martin tizedikén volt nyolcéves, Eliot huszonnyolcadikán lett hat, én pedig huszonharmadikán lettem negyvenhárom. Volt közös tortánk négyesben Ádámmal és külön a családban is tartottunk két nagy partit. A gyerekeknek ráadásul játszóházban is megtartottuk a szülinapjukat, így eddig folyamatosan ünnepelünk. De ez így van minden évben.

A munkába is belevetetted magad, vagy az év eleje a pihenésé? Készültök mostanában új koncertre?

Igen, ősszel lesz egy nyolcállomásos országos turnénk, alig várom, de ettől eltekintve tavasszal kezdődnek a fellépéseink. Heteken belül kihozzuk a vadonatúj dalunkat, amihez videóklipet is készítettünk, Madárka a címe. Hamarosan elkészül a Unique 22 évéről egy dokumentumsorozat, amit a közönség majd a YouTube csatornánkon láthat. Nagyon szeretem a koncertjeinket, nekem a színpad is igazi terápia, ott teljes mértékig felszabadulok. Most biztosan másképp lépek majd a közönség elé, még nagyobb szeretettel és hálával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top