Egészség

Hajlamosabbak a mellrákra azok a nők, akik nem szeretik a mellüket

Itt egy újabb tudományos bizonyíték, hogy a szépségipar és a társadalom által támasztott teljesíthetetlen elvárások hogyan teszik tönkre a nők egészségét.

Azok a nők, akik elégedetlenek a mellük alakjával, méretével vagy egyszerre a kettővel, kisebb eséllyel fogják elvégezni magukon azokat a „házi vizsgálatokat”, amelyeknek nagy jelentőségük lenne a betegség megelőzésében – mutatta ki egy új kutatás. Az Angela Ruskin Egyetem tudósai a világ 40 országából összesen 18 ezer nőt vontak be a kutatásba, amelyben a mellrák eddig ismeretlen kockázati tényezőit igyekeztek feltérképezni.

A nők közel kétharmada azt nyilatkozta a tudósoknak, hogy elégedetlen a mellei méretével. Miközben 48%-uk nagyobb, teltebb kebleket szeretne, addig mindössze harmaduk mondta azt, hogy neki a mostani állapot a maga természetességében tökéletesen megfelel. Illetve 23%-uk mondta azt, hogy kisebb mellekre vágyna.

A kutatók végül úgy találták, hogy a mellmérettel való tartós elégedetlenség igencsak veszélyes. Például azok a nők, akikre jellemző, hogy sokat aggodalmaskodnak a mellük mérete miatt, összességében kevesebb az önbizalmuk, és általában a testük, a megjelenésük egészével elégedetlenek.

A kutatást vezető professzor, Viren Swami szerint tanulmányuk eredményeit azért sem szabad figyelmen kívül hagyni, mert rámutat a rendkívül szomorú tényre, miszerint:

világszerte a nők többsége jellemzően elégedetlen a külsejével.

„Ennek pedig nagyon komoly, hosszú távú pszichés következményei lehetnek, melyek konkrét, fizikai megbetegedésekhez is vezethetnek” – fogalmazott a szakember. Hozzátette, ezek közül a mellrák esélye igencsak magas.

A professzor arra az összefüggésre is felhívja a figyelmet, hogy a mellüket nem szeretők kevésbé érnek a mellükhöz, nem szívesen végzik el azokat a tapintásos vizsgálatokat, amelyekből észrevehetnék, ha valami nem stimmel. Az szintén veszélyes, hogy a mellükkel elégedetlenek az életkor előrehaladtával egyre kevésbé vesznek tudomást e női testrészről, ezért sem foglalkoznak vele, és nem merül fel bennük, hogy e téren bármi probléma lehet. 

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top