Egészség

Agyi stimulációval ébresztenék fel a kómás betegeket

Az eredmények biztatóak, az emberkísérletekre azonban még várni kell.

A Wisconsini Egyetem madisoni szárnyának kutatói szerdán a Neuron című folyóiratban tették közzé tanulmányukat, amely szerint egy, a talamuszban található, mindössze néhány milliméteres zóna stimulálásával sikerült majmokat felébreszteni a kómából egy kísérlet során, írja a OneZone nyomán a Qubit

Photo by Robina Weermeijer on Unsplash

A kísérlet során a makákók agyába elektródákat ültettek, majd éber, alvó és altatott állapotban is figyelték az agyi aktivitásukat, így szűkítették le a tudatossággal kapcsolatba hozható lehetséges régiókat, amíg eljutottak a „központi laterális talamusz” nevű, 1-1,5 × 3-4 milliméteres területig. Ezután a mély agyi stimuláció módszerével juttattak elektromos jeleket az altatott majmok agyának ebbe a régiójába. „Az állatok a stimuláció kezdetétől számítva körülbelül két másodpercen belül kinyitották a szemüket, és tudatos mozgásokat végeztek” – idézi a lap Yuri Saalmannt, a Wisconsini Egyetem pszichológiaprofesszorát, a tanulmány vezető szerzőjét. A majmok azonban azonnal visszaestek az eszméletlen állapotba, amint megszüntették a stimulációt.

A talamusz ingerlésével már korábban is próbálkoztak kómás betegeken, de a kísérletek nem mindenkinél jártak sikerrel, mivel nem mérték be a pontos régiót. 

A mostani kísérlet 100 hertzes frekvenciát használ, vagyis a tudósok a központi laterális talamusz idegsejtjeinek éber állapotbeli működését igyekeznek lemásolni. Az embereken végzett klinikai vizsgálatokra néhány éven belül kerülhet sor.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top