Egészség

Szexeltél már 10 emberrel az életedben? Nagyobb esélyed van ezekre a betegségekre

Sajnos leginkább a nőkre lehet igaz ez az állítás...

Kutatók azt találták, hogy azok az idősebb nők, akik életük során legalább tíz emberrel lefeküdtek, 91 százalékkal nagyobb eséllyel kapják meg a rákos diagnózist, mint azok, akiknek csak egy szexuális partnerük volt. Férfiaknál ez az arány 69 százalék.

Photo by Kaitlyn Baker on Unsplash

Photo by Kaitlyn Baker on Unsplash

Számos ráktípus, például a méhnyakrák, prosztatarák vagy a torokrák nemi úton terjedő fertőzésekkel köthető össze. Az angliai Ruskin Egyetem tudósai szerint ez az oka annak, hogy a több partnerrel szexuális kapcsolatot létesítő embereknél valószínűbben diagnosztizálnak rákot. Az említett kutatás 5722 idősebb, átlagosan 64 éves britnél vizsgálta meg a szexuális partnerek száma és a betegség közötti összefüggést.

A kutatásból kimutatták, hogy azok a nők, akiknek életük során több mint 10 szeretőjük volt, kétharmaddal nagyobb valószínűséggel szenvednek olyan krónikus betegségekben, mint például a rák, a cukor- vagy a szívbetegség.

Ám mielőtt még túlságosan elkezdenénk rettegni, Natasha Paton, a Cancer Research UK egészségügyi információs vezetője elmondta, hogy a kutatásnak ugyan érdekes tanulságai vannak, de sajnos nem vették figyelembe a rák két legnagyobb kockázati tényezőjét, a dohányzást és az elhízást. „Azt sem tudjuk, hogy melyik rákfajták kapcsolhatók ehhez a számhoz, hiszen a vizsgálatban diagnosztizált esetek száma túl alacsony volt” – tette hozzá.

(The Sun)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top