nlc.hu
Életmód

Egy dolog, amit sose csinálj szex közben

Egy dolog, amit sose csinálj szex közben – figyelmeztet a szakértő

Egy szexuális egészség szakértő feltárta azt az egyetlen szokást, amelyet emberek milliói gyakorolnak a hálószobában – de nem szabadna.

Tanulmányok szerint az emberek mintegy 40 százaléka elismeri, hogy saját – vagy partnere – nyálát használja kenőanyagként szex közben. Egyes kutatások azt sugallják, hogy a férfiakkal szexelő férfiak esetében ez az arány közel 90 százalék.

Dr. Danae Maragouthakis, az Egyesült Királyságban található Oxfordi Egyetem szexuális egészségügyi szakértője azonban azt mondta egy TikTok-videóban: „Bár a nyál mindig elérhető lehet, nem szabad síkosító helyett használni.”

Dr. Maragouthakis több mint 719 000 megtekintést elért videójában kifejtette, hogy a nyál olyan enzimeket tartalmaz, amelyek lebontják az élelmiszereket, de bőrirritációhoz is vezethetnek. A szexuális játékok pedig mérgező nanoműanyagot bocsáthatnak ki. A bőrön keresztül is felszívódhatnak, és bejuthatnak a véráramba, és összefüggésbe hozhatók a rákkal.

Amikor a nyálenzimek bejutnak a hüvelybe, felboríthatják a hüvelyi mikrobiomot – a szervben lévő egészséges bélbaktériumokat, amelyek segítenek a fertőzések leküzdésében. Ezáltal fennáll annak a veszélye, hogy gombafertőzést, vagy bakteriális vaginózist hoznak létre. Ezek akkor fordulnak elő, amikor a hüvelyben természetesen előforduló gombák és baktériumok egyensúlya felborul.

Néha a nyál gyulladást is kiválthat, amely viszketéshez és égéshez vezet. Nem is jelent hatékony síkosítót, mivel gyorsan elpárolog és szárít – mondta Dr. Felice Gersh nőgyógyász a Health.com-nak.

Dr. Maragouthakis szerint ráadásul a nyál is továbbíthatja a szexuális úton terjedő betegségeket. A nyál hordozhatja a fertőző gonorrhoeát, de nem világos még, mennyi nyálra van szükség a gonorrhoea átviteléhez.

A gonorrhoea egy bakteriális fertőzés, amely akkor terjed, amikor sperma, hüvelyfolyadék vagy nyál kerül a nemi szervbe, a végbélnyílásba vagy a szájba vagy azok belsejébe. Ritkábban a chlamydia a nyálban is jelen van, és csókolózással, valamint szájon át a nemi szervekkel és a nemi szervekkel érintkezve is terjedhet. A szifilisz kisebb valószínűséggel terjed a nyállal, de a szifiliszt okozó baktériumok jelen lehetnek a szájsebekben, és így csókolózással is átterjedhetnek.

 

hálószobába belépő nő, ágyon férfi

Fotó: Unsplash

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top