nlc.hu
Tabuk nélkül

Ez történhet, ha nem veszed komolyan a bakteriális vaginózist

Ez történhet, ha nem veszed komolyan a bakteriális vaginózist

A bakteriális vaginózis a leggyakoribb intim fertőzés, amelyet a legtöbb nő az élete során legalább egyszer megtapasztal. Miért alakul ki, milyen tünetei vannak? Mi történik, ha nem vesszük komolyan?

Bakteriális hüvelyfertőzés esetén felborul a hüvely baktérium-összetételének egyensúlya, a védelmet biztosító Lactobacillusok száma csökken, így a hüvely normális esetben savas pH-ja lúgos irányba változik. Ilyen körülmények között könnyen szaporodnak el a kórokozó baktériumok a hüvelyben.

A bakteriális hüvelyfertőzést kiválthatja a stresszes életmód, a túlzott alkoholfogyasztás, az elhanyagolt vagy akár a túlzásba vitt intimhigiénia (például gyakori, indokolatlan hüvelyöblögetés), de jelentkezhet strandolás, uszoda vagy szaunahasználat után is.

Bakteriális vaginózis

(Fotó: Getty Images/Alina Prokudina)

Jellemző tünetei:

  • hüvelyfolyás, amely híg és bőséges,
  • fehéres-szürkés színű,
  • kellemetlen, halra emlékeztető szagú

A fertőzést olykor csípő, esetleg viszkető érzés kísérheti, de a gyulladásra jellemző, klasszikus tünetek (vörösség, duzzanat, fájdalom) általában nem alakulnak ki, vagy csak enyhék.

Súlyos szövődményei lehetnek a félvállról vett bakteriális hüvelyfertőzésnek

A hüvelyfertőzés bár gyakori intim probléma, a nők hajlamosak lehetnek félvállról venni a tüneteket, pedig a kezeletlen bakteriális vaginózis kismedencei gyulladást, akár kismedencei összenövéseket eredményezhet, ami súlyos esetben meddőséghez is vezethet.

Milyen további szövődményei lehetnek?

  • visszatérő hólyaghurut,
  • spontán vetélés

A terhesség során a hormonok hatására a hüvelyflóra megváltozik, egészséges egyensúlya felborulhat, így könnyen alakulhat ki bakteriális vagy gombás hüvelyfertőzés. Fontos azonban, hogy a jelek észlelésekor (bakteriális fertőzés esetén ez megváltozott mennyiségű, híg, szürkésfehér, kellemetlen szagú hüvelyfolyás) azonnal forduljunk a kezelőorvosunkhoz, mert az ilyen problémák megfelelő kezelés nélkül akár koraszüléshez is vezethetnek!

Mit tehetünk?

  • Az orvos által előírt antibiotikumkúrával a fertőzés jól kezelhető. A hüvelyfertőzések kezelésénél a kórokozók elpusztítása mellett gondoskodjunk a hüvely normál baktériumflórájának visszaállításáról is. Ha ezt elmulasztjuk, a fertőzés könnyen visszatérhet. A tejsavat és probiotikumot, vagy a saját Lactobacillus-állomány szaporodását elősegítő prebiotikumot tartalmazó, vény nélkül kapható helyi hatású készítmények kúraszerű alkalmazásával helyreállíthatjuk az egészséges hüvelyi környezetet.
  • A megfelelően megválasztott hüvelyflóra-regeneráló készítményekkel (kúpok vagy kenőcsök) fenntarthatjuk a hüvely természetes baktériumflóráját és savas kémhatását.
  • Érdemes és ajánlott a hosszú távú megelőzésre is gondot fordítani, így nemcsak a betegség újbóli fellángolását, hanem a szövődmények kialakulását is mérsékelhetjük.
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top