nlc.hu
Tabuk nélkül

Bakteriális hüvelyfertőzés és testi-lelki béke

Így billenthet ki a testi-lelki békédből a bakteriális hüvelyfertőzés

A bakteriális vaginózis a leggyakoribb intim fertőzés a nők körében. Dóra életét évekig keserítette meg. A csatákat elvesztette, de úgy tűnik, a háborút végre megnyerte a betegséggel szemben.

„Rettentő keveset, sőt, semmit sem tudtam a bakteriális hüvelyfertőzésről. Minek is foglalkoztam volna vele, hiszen alig voltak tüneteim. Aztán szépen, módszeresen beszivárgott az életembe ez az alattomos fertőzés. Évek, nem viccelek, évekbe telt, mire ki tudtam irtani a mindennapjaimból, de addigra lelkileg teljesen összetörtem” – kezdte történetét a 43 éves Dóra.

Bakteriális vaginózis következményei

(Fotó: Getty Images)

A bakteriális hüvelyfertőzést baktériumok okozzák. Olyankor alakul ki, amikor a hüvely enyhén savas közegét fenntartó tejsavbaktériumok száma lecsökken, és elszaporodnak az egészséges hüvelyflórában kisebb létszámban egyébként is jelen lévő kórokozó baktériumok. A bakteriális vaginózis bőséges, híg, szürkés színű és általában kellemetlen, halszagú folyással jár, amelyet égő érzés is kísérhet.

A bakteriális vaginózis kialakulásában, illetve rendszeres visszatérésében számos körülmény játszhat szerepet. Ilyen hajlamosító tényezők lehetnek bizonyos szokások (öltözködés, dohányzás, alkoholfogyasztás), egyes betegségek (cukorbetegség, vérszegénység), gyógyszerek (például hormontartalmú fogamzásgátlók) vagy túlzásba vitt intimhigiénia (például gyakori, indokolatlan hüvelyöblögetés).

„Nálam volt egy időszak, amikor nagyon stresszes voltam. Nem figyeltem a megfelelő folyadékbevitelre, nem ettem rendszeresen vagy egészségtelenül táplálkoztam. Igyekeztem megfelelni a munkahelyemen és otthon is. Mivel ez az állapot hónapokig fennállt, az immunrendszerem is legyengült. Jelentkeztek nálam a bakteriális hüvelyfertőzés tünetei, amire az első napokban nem is figyeltem. Mivel a helyzet nem javult, sőt, rosszabbodott, felkerestem a nőgyógyászomat. Ekkor elkezdődött az antibiotikumos kúrák végeláthatatlan sora. A következő hónapokban jobban lettem, majd ismét visszatért a fertőzés. Nagyon megviselt, kellemetlenül éreztem magam, elkezdtem utálni a testemet, a lelkem összetört, nem éreztem magam nőnek. Már több mint fél éve húzódott ez a cirkusz, ami már a szexuális életemet is megpecsételte. Tudtam, lépnem kell, így orvost váltottam” – mondta Dóra.

A hüvelyfertőzések kezelésénél fontos, hogy a kórokozók elpusztítása mellett gondoskodjunk a hüvely normál baktériumflórájának visszaállításáról is. Ha ezt elmulasztjuk, a fertőzések könnyen visszatérhetnek, és megkeseríthetik a mindennapokat, ahogy az Dóránál is történt. A szakemberek azt ajánlják, hogy lehetőleg olyan terméket válasszunk erre a célra, amely a szervezet saját Lactobacillus-létszámának újraépítését segíti.

Megfelelő táplálkozással, probiotikumos készítmények szedésével megvédhetjük a jótékony hatású baktériumokat. Továbbá olyan lokálisan alkalmazható hüvelykrémeket is használhatunk, amelyek segítik a hüvelyben élő jótékony tejsavbaktériumok szaporodását.

„Amikor az új orvosomhoz mentem, az első konzultáción megint receptet kaptam, de meglepődve tapasztaltam, hogy nemcsak antibiotikumot ajánl, hanem hüvelykrémet is. Emellett rengeteg tanáccsal látott el, hogyan tudom a hüvely normál baktériumflóráját visszaállítani, mert a korábban alkalmazott antibiotikumos kúrák óriási pusztítást végeztek. Örültem, hogy végre jó kezekbe kerültem, de tudtam, hogy a gyógyuláshoz én is kellek. Ma már jobban figyelek a napi folyadékbevitelre, sporttal vettem fel a kesztyűt a stressz ellen, és a gyorséttermi kaják is tiltólistára kerültek. Nagyon mélyen voltam, ha nincs a család és a barátok, akkor nem tudom, hogyan jövök ki ebből az ördögi körből, de szerencsére sikerült” – mondta Dóra.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top