nlc.hu
Tabuk nélkül

Nyaralás és bakteriális hüvelyfertőzés

Nyaralás és bakteriális hüvelyfertőzés? Így lehetséges!

Nyaraláskor, amikor felszabadultabb, lazább és gondtalanabb az ember, hajlamosak vagyunk olyan apróságokat figyelmen kívül hagyni, amelyeknek keserves következményei lehetnek.

Minden igyekezetünket – a legprofibb szervezést, az idillire tervezett pihenést – tönkreteheti egy pillanat alatt, ha kellemetlen szagú, bőséges folyással, azaz a bakteriális hüvelyfertőzés tüneteivel kell szembesülnünk a nyaralás alatt. Berni sem volt ez alól kivétel.

„Minden a lehető legjobban alakult a várva várt spanyolországi nyaralásom alatt. Már a második este megismerkedtem egy jóképű, vonzó spanyol sráccal a hotel bárjában. Megnevettetett, és nagyon jól éreztük magunkat. Igazából azt éreztem, mintha a föld felett két-három méterrel járnék” – mesélte Berni, aki érthető módon egy dologgal nem számolt, mégpedig egy hüvelyfertőzéssel.

Bakteriális hüvelyfertőzés és a nyár

(Fotó: Getty Images)

Tipp: Olyan esetben, mint például Bernié, fontos az óvszerhasználat. Ha a kapcsolat komolyra fordulna, akkor is hagyjunk időt arra, hogy az intimflóránk „hozzászokjon” a partnerünkhöz.

„Védekeztünk, mindenre ügyeltem, de úgy tűnik, elszoktam az egész éjszakán át tartó kényeztetéstől. A bakteriális vaginózis minden elővigyázatosságom ellenére rútul lecsapott rám. Sajnos a tüneteivel tisztában voltam, mert nem ez volt az első eset, hogy elkaptam. Szerencsére másnap hazahozott a repülő, így véget ért a kaland, és vele együtt a hüvelyfertőzésem is, mert az első dolgom volt, hogy meglátogassam az orvosom. Minden bosszúság ellenére fantasztikusan éreztem magam, és soha, de soha nem fogom elfelejteni ezt a spanyolországi nyaralást” – mondta Berni.

A hüvelyfertőzést a leggyakrabban baktériumok okozzák. Létrejöttére hajlamosíthat ugyan az intenzív nemi élet és a gyakori partnercsere, mégsem tartozik a nemi úton terjedő fertőzések közé. Olyankor alakul ki, amikor a hüvely enyhén savas közegét fenntartó tejsavbaktériumok száma lecsökken, és elszaporodnak az egészséges hüvelyflórában kisebb létszámban egyébként is jelen lévő kórokozó baktériumok.

A bakteriális vaginózis bőséges, szürkés színű és általában kellemetlenül halszagú folyással jár, amelyet esetenként a hüvelyben és környékén égő érzés kísérhet, bár ez utóbbi tünet kevésbé jellemző.

Antibiotikumkúrával a fertőzés jól kezelhető. Ezt orvos tudja felírni. A tünetek addig is jól enyhíthetők vény nélkül kapható készítményekkel, amelyek segítik a jótékony baktériumok szaporodását, és helyreállítják az egészséges hüvelyi környezetet. A hüvelyfertőzések kezelésénél fontos, hogy a kórokozók elpusztítása mellett gondoskodjunk a hüvely normál baktériumflórájának visszaállításáról. Ha ezt elmulasztjuk, a fertőzés könnyen visszatérhet. Lehetőleg olyan terméket válasszunk erre a célra, amely a szervezet saját Lactobacillus-létszámának újraépítését segíti.

3 tipp a hüvelyi fertőzések ellen nyáron

A lista könnyen bővíthető lenne 10, 15, de akár 20 pontra is, mi most a leglényegesebbekre szorítkozunk:

1. Kerüljük a tangát!

A tanga szinte „sétaút” a végbél környékén tanyázó baktériumok számára a hüvely felé, ráadásul nem is csinosabb, mint egy testszínű, csipkétől, díszítésektől mentes franciabugyi, amely nem is látszódik a ruha alatt.

2. A WC-KRESZ kapcsán egyetlen szabályt kell betartani

A mellékhelyiség használatát követően a gáttájék törlésének iránya mindig elölről hátrafelé.

3. Tusoljunk és pisiljünk!

Szexuális együttlét előtt és után is zuhanyozzunk le, bármennyire hervasztóan is hangzik. Érdemes előtte és utána is pisilni, hogy ne legyen lehetőségük megtapadni a hólyagba feljutott baktériumoknak, így tudjuk megelőzni a szex utáni hólyaghurutot.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top