nlc.hu
Tabuk nélkül

Mega Top 6 – a legnagyobb nyaralási katasztrófáim

Mega Top 6 – a legnagyobb nyaralási katasztrófáim

Elég egy apró figyelmetlenség, és máris felborul a hüvelyflóra egyensúlya, ami aztán bakteriális hüvelyfertőzéshez vezethet. Igen, a fertőzés nyáron is támad, és könnyedén tönkreteheti a nyaralásod!

A hüvelyfertőzést a leggyakrabban baktériumok okozzák. Ugyan hajlamosíthat rá az intenzív nemi élet és a gyakori partnercsere, mégsem tartozik a nemi úton terjedő betegségek közé. Olyankor alakul ki, amikor a hüvely enyhén savas közegét fenntartó tejsavbaktériumok száma lecsökken, és elszaporodnak az egészséges hüvelyflórában kisebb létszámban egyébként is jelen lévő kórokozó baktériumok.

Hoztunk pár hüvelyfertőzés-sztorit, ami nyaralás alatt esett meg a résztvevőkkel:

Berúgásból hüvelyfertőzés

„Stresszesen indultam neki a nyaralásnak, túl sok volt előtte a munka, az utolsó héten teljesen idegbeteg voltam. Aztán kiszabadulva az irodából az egyik buliból a másikba estünk a csajokkal. Muszáj volt lazítani egy ilyen félév után, nem sajnáltuk magunktól a búfelejtő koktélokat sem. Nappal a strandon áztattuk magunkat, akkor is inkább valami könnyű kis alkohollal hűtöttük magunkat. A harmadik napon éreztem, hogy valami nagyon nem kerek. Először úgy voltam vele, hogy csak elmúlik a kellemetlen, halszagú, szürke folyás odalent. Mivel semmin nem változtattam, nem is múlt el. Napokon keresztül csak szenvedtem, végül az ügyeleten kötöttem ki, ahol kaptam gyógyszert a bakteriális hüvelyfertőzésemre. Az egész nyaralásomat tönkretette ez a nyavalya” – mesélte Rita.

Szőrtelenítés és hüvelyfertőzés

„Akár gyantáztatsz, akár borotválod magad odalent, mindkettő érzékenyebbé teszi az intim területet, így hajlamosabb lehetsz a fertőzésekre – ezt már én is tudom, és úgy ismételgetem a környezetemben mindenkinek, mintha papagáj lennék. Borotválásnál külön veszélyforrás, ha a borotvahab vagy -gél a hüvelynyílásba kerül, mert az efféle illatosított kencék gyakran zavarják meg a női pH-t. Amikor a hüvely savassága lúgos irányba változik, akkor válsz csak igazán kiszolgáltatottá a szinte mindig és mindenhol lesben álló kórokozóknak!” – figyelmeztetett Julcsi, akinek nyaralása egy szimpla borotválás miatt vált rémálommá.

Nyári kalandok, édes pillanatok és egy kis hüvelyfertőzés

„A nyár a szerelem, a kalandok főszezonja is, amit már alig vártam. Azzal azonban nem számoltam, hogy a gyakori partnercsere és az intenzív szex miatt megnőhet a hüvelyi fertőzések kockázata. Komoly leckét kaptam. A hüvely ugyanis érzékenyen reagálhat a spermára, de ha óvszert használtok, akkor annak a spermicid síkosító bevonata is kiválthat irritációt vagy megváltoztatja a hüvelyi pH-t. Bizony nem könnyű nőnek lenni – ha eddig nem jöttél volna rá…” – mesélte Angéla.

Soha többet műszálas bugyi

„Melegben könnyen megizzadsz, akár az intim területeken is. A nyirkos közeg ideális táptalaj a kórokozók szaporodásához. A műszálas bugyik helyett már csak ezért is viselj inkább jól szellőző pamut alsóneműt, hogy védd az egészségedet – én is ezt teszem, amióta gombás és bakteriális hüvelyfertőzésem volt egyidőben emiatt” – mesélte Olgi.

Aranyszabály: megvan a mensid és nyaralni indulsz? Akkor ne tetézd magadnak a bajt!

„A tengert, a tengert akartuk már látni, mindenáron! Tavaly nem jutottunk el sehová, ezért amint túl voltunk az idei vizsgákon és elkezdődött végre a nyári szünet, a csoporttársnőmmel egyszerűen bevágódtunk az autóba, és szinte meg sem álltunk az Adriáig” – meséli Zsanett, a 22 éves egyetemista. „Naná, hogy rajtunk kívül még sokan indultak útnak, így aztán időnként több kilométeren át csak araszoltunk a hőségben az autópályán. Ráadásul az útmenti fogadók és benzinkutak mosdóiban tömött sorok kígyóztak, nem tudtam egyszer sem kicserélni a tampont, amit a menzeszem utolsó napjaiban biztonsági okokból viseltem. Amikor végre megérkeztünk, csavarni lehetett még a bugyinkból is a vizet, és alig vártuk, hogy végre megmártózhassunk az Adria hűs habjaiban. De még alig élvezhettem a tengeri vakációt, már másnapra hüvelyfertőzésem lett. Rémes hüvelyfolyás jelentkezett, ami bőséges volt, híg és áttetsző, a szaga meg leginkább a halpiacra emlékeztetett. Nem volt kérdéses, hogy bakteriális fertőzésem van, amit nagy valószínűséggel a túl hosszú ideig bent hagyott tampon miatt megváltozott hüvelyi pH-m okozhatott. Remek volt, de komolyan! Senkinek nem kívánok még hasonlót sem. Legalább már tudok nevetni magamon!”

Hüvelyfertőzés és nyár

(Fotó: Getty Images)

Magasélet és a bakteriális hüvelyfertőzés

„Hosszabb nyaralásra ugyan nem futotta, de egy wellnesshétvégére igen. Volt is ereszd el a hajam előtte, alatta és sajnos utána is. A szauna, a medence, az evés-ivás (ami nem vízben volt) megtette a hatását. A medence klóros vize, a szaunázás és a túlzott alkoholfogyasztás »eredménye« bakteriális hüvelyfertőzés lett. Azt hittem, megőrülök, amikor hazaértünk. Nagyon mérges voltam magamra, mert sajnos antibiotikumot kellett szednem a fertőzésre. Ez az én szerencsém” – mondta Lívia.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top