nlc.hu
Tabuk nélkül

Felfázás és a nyaralás

Ne engedd, hogy a nyaralást tönkretegye a felfázás – így kerülheted el a bajt

A nyaralás a pihenésről és a kikapcsolódásról szól. Ilyenkor hajlamosak vagyunk egy kicsivel jobban elengedni magunkat, aminek olykor nem várt, kellemetlen következményei lehetnek, mint például a hólyaghurut, más néven felfázás.

A felfázást (hólyaghurutot) csak részben okozza a hideg, a tünetekért ugyanis elsősorban a szervezetünkben, pontosabban a bélrendszerben élő, de a hüvelyben is jelen lévő E. coli baktériumok a felelősek, amelyek egyebek mellett azért szaporodhatnak el, mert a lehűlt testtáj helyi védelme meggyengül.

Tudtad? A vizes fürdőruhában ücsörgés a strandokon, a nyilvános mosdók használata, a mezítláb mászkálás a hideg padlón, a légkondicionált helyiségek, a hideg fürdővíz vagy a megázás egy nyári záporban mind-mind veszélyforrás lehet.

A hólyaghurut leggyakoribb tünete az állandó, sürgető vizelési inger, a csípő, égő érzéssel járó hólyagürítés, az alhasi fájdalom. Súlyosabb esetben a húgyutakban elszaporodó baktériumok eljuthatnak a vesékig, ahol akár vesemedencegyulladást is okozhatnak.

Nyaralás és felfázás

(Fotó: Getty Images)

A régóta várt, felhőtlen és gondtalan nyaralás egyik pillanatról a másikra rémálommá is válhat. Erika erről tud mit mesélni:

„Két évig gyűjtögettem és készültem az egzotikus utazásomra. Az úti cél Bali volt. Számoltam a napokat, és a barátnőknek, munkatársaknak is csak a közelgő pihenésemről tudtam beszélni. Aztán végre elérkezett a nagy nap. Nem mondom, jó érzés volt a hátam mögött hagyni a mindennapok nyűgét! Amint megérkeztem a szállásra, azonnal fürdőruhába bújtam, és már indultam is csobbanni egyet a szálloda medencéjében. Ez volt talán az egyetlen gondtalan napom” – mesélte Erika, aki a másnapját túrázással, a környék felfedezésével töltötte, és igyekezett minél kevesebbet inni, mivel kerülni akarta a nyilvános WC-k használatát. Most már ő is tudja, hogy itt követte el a legnagyobb hibát.

„Megtanultam a leckét, egy életre. A kirándulós nap nagyon fárasztó volt, ezért úgy döntöttem, a medence partján pihenem ki a fáradalmaim. Magam is meglepődtem, amikor sürgető erővel tört rám a pisilési inger, épp csak elértem a WC-ig. A vizeletem csípő, égő érzéssel távozott, és kicsit sötétebb színű volt. Ekkor még nem éreztem rossznak a helyzetet, ezért ismét elfoglaltam a nyugágyam. Kis idő elteltével ugyanaz az inger tört rám, és újra rohannom kellett a mosdóba, majd megint és megint… Irtó kellemetlen volt ez az állandó futkosás, főleg, hogy csak pár cseppet tudtam minden alkalommal kipréselni magamból. Inkább visszamentem a szobámba, ahol legalább biztos közelségben volt a mosdó. A gyakori mosdóba szaladgálás és a csípő, égő vizelés pár óra alatt egyértelművé tette számomra, hogy felfáztam. Ezúttal már hiába ittam sok folyadékot, a kellemetlen fájdalmak nem enyhültek. Erőt vettem magamon, és elmentem egy közeli gyógyszertárba gyógyteáért. Alig vártam, hogy visszaérjek, gyakorlatilag a szobám mosdójának a rabjává váltam. Másnapra sem enyhültek a tüneteim, úgyhogy nem a medencéhez, hanem egyenesen egy orvoshoz siettem. Kaptam gyógyszert, és pár nap alatt jobban lettem, elmúltak a fájdalmaim. Időközben elment a kedvem a nyaralástól. Élvezhetetlenné vált az egész, szóval kicsit magamba roskadva tértem haza. Alakulhatott volna ez jobban is… Elhatároztam, hogy legközelebb inkább iszom eleget és használom a nyilvános WC-t, mintsem újra egy felfázástól szenvedjek” – mondta szomorúan Erika.

Legtöbben nem szeretjük használni a nyilvános WC-ket, inkább nem iszunk, hogy elkerüljük azokat. Ezzel azonban rosszat teszünk, hiszen a húgyhólyag nem teljesen steril. A pangó vizeletben a baktériumok hihetetlen sebességgel képesek szaporodni. Naponta minél többször javasolt megszabadulni tőlük, ezért okos dolog bőséges, legalább 2-2,5 liternyi folyadékbevitellel serkenteni a veseműködést. A rendszeres vizeletürítés jól átöblíti a hólyagot. Ha pisilni kell, hát ne tartsuk vissza, tessékeljük ki a vizelettel a kórokozókat! Ugyanakkor a helyes WC-használatra mindig ügyeljünk: mossunk kezet előtte és utána is, a törlés pedig mindig elölről hátrafelé történjen.

Tipp: Fontos, hogy az első tünetek megjelenésénél cselekedjünk. Bevethetjük a vizelethajtó hatású gyógyteákat, amelyek alaposan átmossák a hólyagot, és segítenek megtisztítani azt a baktériumoktól. Remek vizelethajtó egyebek között a csalán, a medveszőlőlevél, a rozmaring, az aranyvessző vagy a hibiszkusz.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top