nlc.hu
Tabuk nélkül

Bakteriális hüvelyfertőzés: meddőséget is okozhat

Bakteriális hüvelyfertőzés: ne vedd félvállról, meddőséget is okozhat

Milyen súlyos következményei lehetnek a kezeletlen bakteriális hüvelyfertőzésnek? Miért érdemes figyelmet fordítani az állandó kontrollra? Évi és Gábor egy életre megtanulta a leckét.

A bakteriális vaginózis a termékeny korú nők körében a leggyakoribb nőgyógyászati probléma.

A hüvelyflóra zavaráról akkor beszélünk, ha a hüvely természetes mikrobiológiai összetétele megváltozik, és bizonyos baktériumok jelentős fölénybe kerülnek a jótékony tejsavbaktériumokkal szemben, amelyek egyébként a hüvely egészségéért felelnek. Ha van panasz, akkor az általában erőteljesebb, tejszerű, fehér vagy szürkés, kellemetlen szagú folyás formájában jelentkezik. Előfordulhat gáttájéki, hüvelynyílás környéki irritáció, viszketés. Sajnos vannak esetek, amelyek tünetszegények, a bakteriális fertőzés mégis jelen van.

Bakteriális hüvelyfertőzés

(Fotó: Getty Images/katleho Seisa)

Ne vedd félvállról a bakteriális vaginózist

A vissza-visszatérő bakteriális vaginózissal akkor is érdemes foglalkozni, ha semmilyen kellemetlenséget nem okoz, mivel a kezeletlen fertőzésnek súlyos következményei lehetnek. Az elhanyagolt esetek szövődményeként előfordulhat a méhnyálkahártya vagy a petefészkek gyulladása, akut vagy krónikus kismedencei és húgyúti gyulladások.

– Ritka szövődmény a kismedencei felszálló fertőzés, ami a méhet, illetve a petevezetékeket is érintheti, és krónikus esetben akár meddőséghez vezethet. Ezt most már én is tudom, de komoly ára volt, hogy ezt a leckét megtanultam – kezdte kálváriájukat Évi.

– Az a legszörnyűbb az egészben, hogy semmilyen tünete nem volt Évinek, így nehéz is lett volna kezelni a fertőzését – szólt hozzá Gábor.

– Magamat ostoroztam, hogy miért nem tűnt fel a fertőzés. A kezeletlen bakteriális hüvelyfertőzésem gyakorlatilag veszélybe sodorta, hogy családot alapítsunk. De tényleg, semmilyen tünetem nem volt. Szerencsére remek orvosunk van, aki a lombikprogramot ajánlotta. Belevágtunk a mesterséges megtermékenyítésbe, és szerencsénk lett. Ettől függetlenül nem vagyok teljesen nyugodt, hiszen ez az alattomos fertőzés a kismamákat sem kíméli – folytatta Évi, aki folyamatosan jár ellenőrzésre.

– Igen, sajnos ez az üröm az örömünkben. Az orvos figyelmeztetett minket, hogy a várandósság alatt kifejezetten veszélyes a bakteriális hüvelyfertőzés, hiszen koraszülést, vetélést és szülési komplikációkat okozhat. Szerencsére Évi remek kezekben van, alig várjuk, hogy megszülessen a kisfiunk – mondta a leendő édesapa.

Tudtad? A bakteriális vaginózisra fogékonyabbak a méhen belüli fogamzásgátlót viselő nők, valamint szintén növeli a kockázatot a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a gyakori partnerváltás és a nem megfelelő higiénés szokások.

Tehetünk a bakteriális hüvelyfertőzés ellen!

A hüvelyfertőzések kezelésénél fontos, hogy a kórokozók elpusztítása mellett gondoskodjunk a hüvely normál baktériumflórájának visszaállításáról is. Ha ezt elmulasztjuk, a fertőzések könnyen visszatérhetnek. Érdemes olyan terméket választani erre a célra, amely a szervezet saját Lactobacillus-létszámának újraépítését segíti.

Gondoljunk a megelőzésre!

  • A fokozott szexuális aktivitás, a gyakori partnercsere vagy egy új szexpartnerrel kezdett kapcsolat következtében is felborulhat a hüvely baktérium-összetételének egyensúlya. Fontos, hogy használjunk óvszert, és ha a kapcsolat komolyra fordul, akkor is hagyjunk időt, hogy a saját baktériumflóránk „hozzászokjon” a partnerünkhöz.
  • Tanácsos az antibiotikumkezelés kiegészítésére olyan helyileg ható hüvelyi készítményt használnunk, amely a hüvelyben élő jótékony tejsavbaktériumok szaporodását segíti.
  • A helytelen mosdóhasználat is okozhat bonyodalmakat, ezért erre is érdemes figyelni. Jegyezzük meg: WC-használat előtt és után kötelező a kézmosás, a gáttájék törlése pedig mindig elölről hátrafelé történjen.
  • A gyakori intim mosakodással, hüvelyöblögetéssel, intim tusfürdőkkel, nedves és illatosított törlőkendőkkel, spray-kkel és dezodorokkal megváltoztathatjuk a hüvely normál pH-ját, ideális savasságát, ezért inkább kerüljük az illatosított termékeket!
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top