nlc.hu
Tabuk nélkül

Bakteriális és gombás hüvelyfertőzés

Visszatérő rossz vendég: bizonyos időszakonként társad a bakteriális vagy gombás hüvelyfertőzés? Tehetsz ellene!

Időről-időre visszatér az életedbe a bakteriális vagy épp a gombás hüvelyfertőzés? Mi már tudjuk, hol hibázol!

Régóta küszködsz a visszatérő hüvelyfertőzéssel? Mindegy, melyikkel harcolsz, a gombás és a bakteriális fertőzés egyaránt rendkívül kellemetlen.

Visszatérő bakteriális hüvelyfertőzés – és a pont, ahol elrontod

Bakteriális hüvelyfertőzéskor a védelmet jelentő Lactobacillusok aránya lecsökken, így gyengül a kórokozókkal szembeni természetes védekezőképesség. Antibiotikumkúrával jól kezelhető, mégis sokan járnak úgy, hogy vissza-visszatér az életükbe a fertőzés.

Pánikra semmi ok, van megoldás, azonban két aprócska részletre oda kell figyelni:

  • Semmiképp se kezdjünk öndiagnózisba, mert alaposan félrekezelhetjük saját magunkat, és csak tovább ronthatunk a helyzeten!
  • A kezelésénél fontos, hogy a kórokozók elpusztítása mellett kellő figyelmet fordítsunk a hüvely normál baktériumflórájának visszaállítására is. Ha ezt elmulasztjuk, a fertőzések könnyen visszatérhetnek. A megfelelően megválasztott hüvelyflóra-regeneráló készítmények (kúpok vagy krémek) a hüvely baktériumflórájának és savas kémhatásának helyreállításával képesek védelmet nyújtani a fertőzések kiújulása ellen is.

Visszatérő hüvelygomba – van, hogy évekig fennáll a baj!

Ha felborul a hüvelyflóra természetes egyensúlya, és túlzottan elszaporodnak a hüvelyben élő Candida gombák, akkor gombás hüvelyfertőzés alakulhat ki. Visszatérő gombás hüvelyfertőzésről pedig akkor beszélünk, ha az évente több mint négy alkalommal jelentkezik.

A krónikusan ismétlődő hüvelyi panaszok hátterében leginkább a visszatérő gombás hüvelyfertőzés áll, ami akár minden menzesz előtt jelentkezhet. Ennek magyarázata az, hogy ilyenkor az egészséges hüvelyben jelen lévő, a kórokozók ellen védő Lactobacillusok nyálkahártyához történő tapadása csökken, az immunitás gyengébb.

Hüvelyfertőzések ellen

Fotó: Getty Images

Gombaellenes készítményekkel kezelhető a fertőzés, de a hüvelyflóra helyreállításáról vagy fenntartásáról feltétlenül gondoskodni kell, mert ez segít a fertőzések kiújulásának megakadályozásában, ezért a flóraregeneráló készítmények megelőzés céljából is használhatók.

Fontos azonban néhány apró részletre is odafigyelni, mert előfordulhat, hogy saját magunknak okozzuk a bajt.

„Állandó folyásom volt, pedig használtam intim zuhanyt, intim parfümöt is… Nem értettem, hol a baj, de a gyakran visszatérő gombás hüvelyfertőzés égő, viszkető tüneteitől már szinte megőrültem. Eljött a pont, amikor elfogyott a türelmem, és bár nagyon nem akartam, felkerestem az orvosomat, aki azonnal rávilágított a problémára: a gyakori intim mosakodással, hüvelyöblögetéssel, intim tusfürdőkkel megváltoztatjuk a hüvely normál pH-ját, ideális savasságát. Ennek következtében tönkretesszük a védelmet biztosító tejsavbaktérium-flórát, így a kórokozók könnyen elszaporodhatnak újra és újra. Ez történt nálam is, azaz saját magamnak okoztam a bajt. Szerencsére a hüvelyflóra egyensúlyának visszaállítására és fenntartására megannyi készítmény kapható a gyógyszertárakban, így a probléma végül megoldódott nálam is” – mondta Andrea.

Mi állhat még a visszatérő hüvelyfertőzések hátterében?

Stresszes életmód

A túlhajszoltságtól gyengül az immunrendszerünk védekezőképessége, így a kórokozók könnyen elszaporodhatnak. A stressz hatására felborulhat a hüvelyben a belső rend, és ekkor jelentkeznek a bakteriális hüvelyfertőzés kellemetlen tünetei.

A lúgos hüvelyi pH

A hüvely optimális, enyhén savas pH-ját a sperma és a menstruációs vérzés is lúgos irányba tolhatja, ezért az együttlétek során ajánlott az óvszerhasználat, mint ahogy a tampont is célszerű 1-2 óránként cserélni.

Túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás

A túlzott alkoholfogyasztás kedvez a baktériumok elszaporodásának. A hangsúly legyen a mértékletességen!

Betegségek

Előfordulhat, hogy egy bizonyos betegség kórokozóit elpusztítja az antibiotikum, ám eközben a szervezet hasznos baktériumai is áldozatul eshetnek a kezelésnek, és így kialakulhat a bakteriális hüvelyfertőzés. Sőt, előfordul, hogy gomba és baktérium együtt okoz tüneteket. Éppen ezért fontos, hogy egy-egy kúra végeztével kenetvétellel ellenőriztessük, hogy biztosan elmúlt-e a fertőzés.

Tudj meg többet a testedről!

 
(Nyitókép: Getty Images/Justin Paget)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top