nlc.hu
Tabuk nélkül

Az ökoélet árnyoldala

Az ökoélet árnyoldala: a vegán szappanok és a bakteriális hüvelyfertőzés

Bármennyire is igyekszünk egészségesen, környezettudatosan élni, a hüvelyflóra nagyon érzékeny rendszer. Könnyedén kialakulhat bakteriális hüvelyfertőzés, ha a harmóniáját felborítjuk.

Megfelelő intimhigiénia, jól szellőző ruházat, a stressz kiiktatása és fokozott odafigyelés az antibiotikum-kúrák során – apró trükkök, amelyekkel elkerülhetők a hüvelyfertőzések okozta kellemetlenségek. Ezt az intelmet Rita egészen biztos, hogy egy életre megtanulta!

„Igazi ökotündérnek hívnak a barátaim, ugyanis amit lehet, otthon előállítok, egyáltalán nem használok műanyagokat, nagyon környezettudatosan élek. Próbálom az ökológiai lábnyomomat a lehető legkisebbre csökkenteni. A kenyeret otthon sütöm, emellett a testápolóimat és a szappanokat is házilag gyártom és gyógynövénykivonatokkal dúsítom. Továbbá vegán vagyok, és csakis a GMO-mentes termékeket vagyok hajlandó megvásárolni. Pár hónappal ezelőtt azonban egy kis hiba csúszott az idilli gépezetembe: arra lettem figyelmes, hogy megváltozott a hüvelyfolyásom. Híg lett, és bőséges, szürkésfehér színű, áttetsző és a szaga kellemetlen, halra emlékeztető. Nagyon megijedtem, főleg azért, mert sokat teszek az egészségemért. Nem értettem, mi a baj. Az orvosnál kaptam választ a kérdéseimre” – mondta Rita.

Vegán szappanok és a bakteriális hüvelyfertőzés

(Fotó: Getty Images/PamelaJoeMcFarlane)

Bakteriális vaginózis akkor alakulhat ki, amikor felborul a hüvely természetes baktérium-összetételének egyensúlya, és a hüvelyi pH lúgos irányba tolódik el. A Lactobacillusok száma lecsökken, ami miatt gyengül a kórokozókkal szembeni természetes védekezőképesség.

„Az orvosnál kiderült, hogy bakteriális hüvelyfertőzésem van, amit korábban soha nem tapasztaltam. Nagy kő esett le a szívemről, amikor az orvosom azt mondta, a baj könnyen kezelhető. Feltett néhány kérdést az intimhigiéniámmal kapcsolatban, illetve, hogy mit eszem. Az okot hamar megtalálta: a hüvelyem savasságát tönkretettem egy házilag főzött szappannal, amely ugyan illatmentes, de már a készítésekor látszott, hogy erősen lúgosra sikeredett, ugyanis csak szemmértékkel adtam hozzá az összetevőket. Örültem, hogy kiderült, mi okozta a problémát. Még egyszer nem követem el ezt a hibát. Elutasítom a mesterséges anyagokat, kemikáliákat, így az antibiotikumok szedését is. Ám most be kellett látnom, ha az ember háza ég, bármit képes megtenni, hogy eloltsa a tüzet. Pár nap alatt szerencsére rendeződött minden” – mondta Rita.

Tudtad? A gyakori intim mosakodással, hüvelyöblögetéssel, intim tusfürdőkkel és spray-kkel, dezodorokkal, illatosított törlőkendőkkel megváltoztathatjuk a hüvely normál pH-ját, ideális savasságát. Kimoshatjuk velük és tönkretehetjük a védelmet adó tejsavbaktérium-flóránkat, amely a kórokozók szaporodását meggátolja. Ezért lehetőleg inkább kerüljük az ilyen termékek rendszeres használatát!

A bakteriális hüvelyfertőzés antibiotikummal jól kezelhető, de nagyon fontos, hogy tartsuk be az orvosunk által javasolt útmutatásokat, a gyógyszert az előírások szerint használjuk! Arról pedig semmiképpen ne feledkezzünk meg, hogy a fertőzés kiújulásának elkerüléséhez a hüvelyflóra regenerálására is szükség van, ugyanis az antibiotikum megtizedeli a betegség miatt már amúgy is jelentősen lecsökkent létszámú jótékony Lactobacillusokat.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top